Opvoedingsvragen

Is dit gedrag normaal?

Onze dochter is 17 maanden. Tot voor kort konden we haar ‘s middags gewoon wakker op bed leggen en dan viel ze zelf in slaap. En ’s avonds hadden we een ritueel waardoor ze goed ging slapen, hoewel ze dan midden in de nacht steevast een uur wakker was en ook echt niet meer ging slapen. Uiteindelijk hebben we een dekbedje gekocht dat ze erg interessant vond. Ze heeft toen een week doorgeslapen en toen kwam het huidige probleem: Zodra ze haar bed ziet of zelfs al het idee heeft dat ze naar bed moet gaat ze al huilen. Als ik haar dan in bed wil leggen gooit ze zich naar achter en begint hysterisch te krijsen. Laten huilen heeft geen zin, ze gaat gelijk staan en gaat door tot ze moet overgeven. Verder wil ze niets, zit ze zichzelf enorm in de weg en jengelt heel veel overdag. Ze is ook heel vaak boos bij bijna alles wat ik van haar vraag, ook al geef ik alles van tevoren aan. Is dit normaal?

Het gedrag dat je dochtertje vertoont is inderdaad normaal

Ik kan me voorstellen dat je schrikt wanneer je kind plotseling zoveel probleemgedrag tegelijk laat zien. Maar het heeft te maken met een sprong in haar ontwikkeling die ze vanaf nu gaat doormaken.

Dreumesen komen rond de anderhalf jaar in de peuterpuberteit

En dat is een periode waarin ze hun eigen ‘wil’ gaan ontdekken en ook uitproberen. Dat gebeurt ’s nachts vaak, maar overdag ook. Omdat een peutertje geen rekening kan houden met anderen – daar is ze gewoon nog te klein voor – kan een peuter ook heel lang doorgaan met lastig en problematisch gedrag. Je geeft aan dat je dochter zelfs zolang doorgaat met krijsen dat ze ervan moet overgeven.

Ook dat komt voor bij peuters

Gewoon omdat ze niet willen opgeven uit zichzelf. Het is voor hen nog te moeilijk om te bedenken dat het handiger is om met hun boze gedrag te stoppen. En soms ‘verliezen’ ze zichzelf ook in zo’n kwade bui. Ze beseffen dan niet meer wat ze aan het doen zijn, ze zijn gewoon woest kwaad nijdig en willen dat laten merken. Je beschrijft dat ze zichzelf overdag ook vaak in de weg zit. Dat kan hier ook mee te maken hebben.

Zorg voor een plek in huis waar ze lekker kwaad mag zijn

Sommige mensen gebruiken daarvoor de gang, anderen maken een tentje in de huiskamer of een plekje met kussens. Waar het om gaat is dat ze even heel boos kan worden en alle ‘boze broebels in haar buik’ kwijt kan door te schreeuwen, schoppen, slaan op een veilige plek.

Meestal duurt zoiets een paar minuten

En als je dochter dan nog wat na aan het snikken is, ga er dan heen en zeg iets geruststellends. Zo van: ‘Nou nou jij was boos, dat moest er even uit’. En begin dan over iets heel anders. Je kind weet inmiddels helemaal niet meer waarom ze zo boos en chagrijnig was. Sommige kinderen zijn nog even hangerig, maar anderen beginnen al snel weer aan een spelletje of gaan weer op onderzoek uit.

Begin er niet meer over dat ze boos was

En waarom dat was, want dat heeft geen effect. Het geheugen van een peuter is nog niet ingesteld op het praten over oorzaak en gevolg. Peuters leren door situaties te ervaren, en door te wennen aan jouw reactie op hun boze gedrag. Hoe meer aandacht je aan negatief gedrag besteedt, hoe meer je je dochtertje leert dat ze vooral boos gedrag moet vertonen. Want daar krijgt ze dan een boel aandacht mee. Wat dat betreft heeft een peuter een weegschaal in zijn hoofd.

Aan de ene kant zit een schaal voor de hoeveelheid minuten aandacht die ze krijgt met positief gedrag. Aan de andere kant een schaal voor de hoeveelheid tijd die je besteedt aan negatief gedrag. De peuter gaat dat gedrag vertonen waarnaar de weegschaal doorslaat. Dus dat gedrag dat de meeste minuten aandacht van jou krijgt. Dat werkt overdag zo. Maar dat werkt ’s nachts ook zo.

Bedenk dus een vaste, korte reactie als ze ’s nachts boos wordt

Geef haar standaard dezelfde aandacht, en wijk daar niet vanaf. Daar leert ze gaandeweg van hoe jij reageert ’s nachts, en dat het niet veel opbrengt om wakker te blijven en boos te zijn.

Wil je meer informatie?

Wat je verder kunt doen aan een slaapprobleem kun je lezen in de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ die je in ons winkeltje kunt bestellen voor € 8,-. Zorg in ieder geval dat jij de baas wordt ’s nachts en je niet laat leiden door dat wat je dochter wil. Een peuter is te klein om de regels te bepalen en zal alleen maar steeds méér aandacht willen. En dat is uiteraard niet de bedoeling.