Opvoedingsvragen

Onze aanpak werkt nu niet

Sinds ik na 11 maanden met borstvoeding ben gestopt is slapen een probleem. Mijn dochter is nu 13 maanden. Ze krijgt nu een fles in de woonkamer. Daarna volgt het ritueel: tandjes poetsen, pyjama aan, een liedje luisteren samen en in bed leggen. En dan begint het huilen (krijsen). In het begin wiegden we haar in slaap, maar nu is ze inmiddels 10 kg. We willen dat ze in slaap kan vallen in haar eigen bedje. We komen na het bedritueel elke 5 minuten even terug om haar even te wiegen. Ze begint tijdens het huilen soms te hoesten en te braken, zo erg raakt ze overstuur. Ook heb ik geprobeerd om naast haar te zitten tot ze in slaap valt, maar ook dan valt ze pas na dik een uur vermoeid in slaap. En ik (en mijn man) moeten soms echt ons geduld bewaren want we raken aardig gefrustreerd. Ook omdat ze regelmatig haar avondvoeding eruit braakt! We weten het nu niet meer wat te doen.

Ik weet dat je inmiddels ook de slaapbrochure hebt aangevraagd

En het lijkt me goed dat je deze heel goed doorneemt en samen met je partner bespreekt voor je daadwerkelijk iets gaat doen aan het slaapprobleem. Zoals je in de brochure kunt lezen zijn er altijd redenen voor het slaapprobleem, maar de oorzaak van het probleem verhelpen heeft alleen direct effect wanneer je slaapprobleem nog maar kort duurt. Is je kind bijvoorbeeld ziek geweest en slaapt hij daarna slecht, dan heeft de ziekte nog met het slaapprobleem te maken. De kans is groot dat je je kind dan bij je in bed hebt genomen, of iets meer aandacht hebt gegeven dan anders. Je kind moet dan weer wennen aan het gewone ritme en dat kan na een week of twee weken soms al verholpen zijn.

Je kind is gewend geraakt aan de situatie

Echter, speelt je slaapprobleem al veel langer dan is er een andere factor bijgekomen: de gewenning. En dat is in jouw situatie het geval. Je schrijft dat je kind eigenlijk altijd al een probleem heeft gegeven bij het naar bed brengen. Eerst viel ze aan de borst in slaap, later probeerde je haar in slaap te wiegen. En nu moet je haar op allerlei manieren troosten wil ze gaan slapen. Je baby is hierdoor gewend geraakt aan jouw aandacht. Je bent in feite een onderdeel geworden van haar slaapritueel. Ze wil alleen slapen onder de voorwaarde dat jij haar vast hebt. En dat maakt het voor jou zo moeilijk.

Het is aan jullie om jezelf ‘los te weken’ van haar slaapritueel

Om haar te laten ervaren dat ze jullie helemaal niet nodig heeft om in slaap te vallen. Dat kun je doen door stapje voor stapje steeds wat minder aanwezig te zijn. Als eerste is het dus nodig om te weten wát je op dit moment precies voor haar doet. Breng alles in kaart: wat je zegt, wat je doet… de kleinste handeling is al belangrijk om je te beseffen. Want met alles wat je doet geeft je je baby aandacht. En kinderen willen aandacht boven alles hebben. Slapen is voor een kind écht veel minder belangrijk dan aandacht van papa en mama krijgen. Dus wil je dat ze gaat slapen, dan moet jouw aandacht verdwijnen. Als je precies weet wat je allemaal doet, kun je dan elke dag iets minder gaan doen. Bijvoorbeeld je gaat minder zeggen, je houdt haar minder stevig vast, je gaat een stapje verder weg staan… maak hier een duidelijk schema voor, zodat je weet wat je moet doen. Want als je geen plan hebt… is het te moeilijk om niet tóch nog een extra knuffel te geven. En voor je het weet zit je dan weer volledig verstrengeld in haar slaapritueel.

Merk je dat het heel moeilijk voor je is om dit stappenschema te volgen?

Dan is er een ander probleem dat meespeelt. Ik noem dat ‘blokkades’. Een blokkade is iets wat je tegenhoudt om je plan door te zetten. Dat kunnen open blokkades zijn, die je kent en herkent. Bijvoorbeeld: als je hoogzwanger bent is het niet het juiste moment om een slaapprobleem aan te pakken. Want dat vergt veel tijd en energie van je. En je hebt dan al je energie en tijd voor jezelf en de nieuwe baby nodig. Maar een blokkade kan ook verborgen zijn. Hij speelt dan voortdurend een rol, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Zo’n blokkade zoeken is dus lastiger. Het kan helpen om jezelf vragen te stellen als: Als ik mijn baby niet de aandacht geef die ik nu geef ben ik bang dat…. In de brochure staat precies hoe je met die blokkades aan de gang kunt gaan.