Opvoedingsvragen

Wat ik ook probeer, niets helpt

Mijn jongen is nu 1 jaar oud. Hij kan geen moment stil zitten. Sinds een half jaar slaapt hij op zijn buik en dat gaat redelijk, maar hij slaapt niet door. Ik probeer alles: in bed nemen (dan slaapt hij niet: feest!), warme melk geven (zorgt voor hazenslaapjes), lidjes zingen, laten huilen, lampje aan, even spelen… Niets helpt. Hij gaat nu om 19.30 uur naar bed en slaapt meteen. Dan begint de ellende rond middernacht. Hij wordt om het half uur wakker. Kom ik niet? Dan gaat hij huilen. Soms heb ik zelfs het idee dat hij niet eens echt wakker is. Wat moet ik doen?

Jouw kind doet denken aan de term ‘wakker kind’

Wakkere kinderen zijn over het algemeen erg vlot in hun ontwikkeling. Ze kunnen als baby erg veel huilen en soms ook al echt boos en gefrustreerd gedrag vertonen, omdat ze meer willen dan ze kunnen. En bovendien hebben wakkere kinderen veel minder slaap nodig dan hun leeftijdgenootjes.

Zijn slaapritme is anders

Uit wat je schrijft maak ik op dat hij op dit moment in ieder geval een veranderd ritme heeft. Zijn nacht begint om half acht ’s avonds, maar omdat hij ook niet veel slaap nodig heeft, is hij met zijn nacht al rond middernacht klaar. Hij heeft dan zo’n vierenhalf tot vijf uur slaap achter zich en dat is voor hem misschien zo’n lange ruk dat hij sneller wakker gaat worden.

In de tweede helft van de nacht slaapt iedereen ook wat lichter dan in het begin van de nacht. Je hebt dan naar verhouding veel langere perioden van droomslaap en kortere perioden van diepe slaap. Een extra wekprikkel kan er dan gemakkelijk voor zorgen dat je wakker wordt. Die wekprikkel lijkt bij jullie zoontje te bestaan uit de behoefte aan aandacht. Hij krijgt die aandacht ook lijkt het.

Je probeert verschillende aanpakken uit

Je schrijft dat je warme melk geeft, en dat je allerlei andere dingen probeert om hem te laten slapen. Dat is heel begrijpelijk omdat je graag wil dat je kind nog even wat slaap ‘pakt’. Maar je moet je realiseren dat alles wat je vannacht doet om je kind in slaap te krijgen, voor je kind een reden wordt om morgennacht weer wakker te worden. Dan wil hij ook warme melk, en een lampje aan, wat spelen et cetera.

Kies voor een aanpak waarin jij gelooft

Wil je je kind daarom aanleren dat het ’s nachts slaaptijd is, dan is het ten eerste belangrijk om een vaste aanpak te kiezen waarmee je hem ’s nachts benadert. Niet steeds iets anders doen, want dat schept verwachtingen bij je kind én maakt hem ook onrustig.

Bestel de slaapbrochure

Wil je precies weten hoe je een gerichte aanpak kunt doorvoeren, vraag dan de slaapbrochure via de website aan. De brochure ‘Slaapproblemen de baas’ kost 6 euro.

Overigens kun je niet verwachten van een wakker kind dat hij ooit erg veel slaap nodig zal krijgen en lange nachten zal maken. Het is heel goed mogelijk dat je kind na een gerichte slaapaanpak wel weet dat ’s nachts de tijd is waarop geslapen moet worden. Maar de kans dat hij ’s morgens wel vroeg wakker wordt … die blijft bestaan.

Je kunt hem echter heel goed leren dat hij ’s nachts geen extra aandacht krijgt met roepen, huilen et cetera. En je kunt hem leren, dat jullie in ieder geval wel willen slapen. Een wakker kind leert dan bijvoorbeeld dat hij ’s morgens als hij wakker is wat kan gaan spelen in zijn bedje. En dat gedrag is zijn goed recht.