Opvoedingsvragen

Onze dochter van 15,5 maanden slaapt door allerlei gebeurtenissen erg slecht.

De afgelopen maand hebben we veel meegemaakt. Onze dochter van 15,5 maanden had een MRI scan en vier dagen later zijn we verhuisd naar een nieuwe woning. Voor deze gebeurtenissen sliep onze dochter al slecht (kiezen/ sprong etc.), maar nu is het extreem. Ze wordt vaak wakker en kan alleen nog in onze armen in slaap vallen. We zijn flink moe en nemen haar regelmatig mee in bed. Ook bij ons wordt ze vaak gillend wakker. We geven haar nu ook de fles zodat ze rustig in slaap valt. Handelingen die we eigenlijk niet graag toepassen omdat we bang zijn dat zij hier afhankelijk van wordt. Waar doen we goed aan? Heb jij wellicht tips voor ons?

Jullie hebben inderdaad heel wat meegemaakt met jullie kindje. Ik weet niet waarom de MRI-scan is gedaan, maar dat zal ongetwijfeld ook een belangrijke reden hebben die spannend kan zijn. Het onderzoek in de scan zelf is voor een kleintje ook niet gemakkelijk, en voor de ouders trouwens ook vast en zeker zwaar. Daarbovenop hebben jullie ook nog een verhuizing achter de kiezen. Dat is heel veel bij elkaar.

Het is spannend voor een peuter om zoveel mee te maken.

Het is voor je peuter spannend, maar ook voor jullie. Daarom begrijp ik de keuze om je kind af en toe weer bij je te nemen en een fles te geven heel goed. Dat ze gillend wakker wordt heeft waarschijnlijk alles te maken met de spannende gebeurtenissen. Daarbij kan het ook nog een kwestie van nachtangst zijn, iets wat in haar leeftijdsgroep welk vaker voorkomt.

Nachtangst is te herkennen.

Is je peuter bijvoorbeeld gemakkelijk te troosten als ze ’s nachts gillend wakker wordt, of juist niet? Weert ze troost dan af? Lijkt ze niet bereikbaar? In het laatste geval is er waarschijnlijk sprake van nachtangst, waarbij een kind uit de diepe slaap plotseling wakker wordt. Je ziet dan vaak dat er met armen en benen wordt gezwaaid. Je kind is druk maar weert je af en wil eigenlijk het liefst weer doorslapen. De overgang van de diepe slaap naar de droomslaap is op zo’n moment niet goed gemaakt, waardoor je kind wakker wordt. Maar jet peuter is eigenlijk ook weer niet echt wakker, waardoor ze ook niet aanspreekbaar is. En de volgende dag weet een kind er niets meer van. Wat je kunt doen op zo’n moment is sussen, misschien omhullen met een dekentje, zachtjes praten, met een warm washandje het gezichtje wassen en zo snel mogelijk weer in bed leggen en door laten slapen. Dus niet proberen je kindje wakker te maken.

De ervaringen kunnen ook nare dromen geven.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kindje wel wakker is en getroost wil worden. Dan kan er al een beetje sprake zijn van een nare droom. Een kleintje kan dat nog niet goed vertellen, maar het is best mogelijk dat de ervaring van de MRI-scan indruk heeft gemaakt die s’ nachts verwerkt wordt. Daarbij kan ook nog meespelen dat er sprake is van een nieuw huis, met andere geuren, andere geluiden, ander licht. Dat alles zijn zaken waar peutertjes erg gevoelig voor zijn. Door dit alles kun je ervan uitgaan dat je kindje last heeft van een terugval in de ontwikkeling. En op de leeftijd van je kleintje uit zich dat heel vaak in slaapproblemen.

Een terugval in de ontwikkeling komt vaak voor.

Zo’n terugval kan overdag ook leiden tot meer aanhankelijk gedrag. Vaker opgetild willen worden, bij je hangen, niet meer zo lekker tot spelen komen. Soms ook eetproblemen terwijl je kind eerst wel goed at. Je kunt het zien alsof je kindje met een emmertje energie rondloopt dat over het algemeen wel goed vol is, maar nu door alle gebeurtenissen heel snel leeg raakt. Je kindje moet dan weer extra energie bijtanken en dat doet hij door bij jullie te zijn en ook het flesje kan daar bij best weer helpen.

Je peuter moet de ervaringen nog verwerken.

Wat ik je aanraad is je kindje een aantal weken de tijd te geven om weer wat bij te komen van de nare gebeurtenissen en te wennen aan de nieuwe indrukken in huis. Merk je dat het voor je kindje werkt om bij je in bed te liggen, kies daar dan voorlopig voor. Dan hoef je niet elke avond de strijd te hebben om je peuter in zijn eigen bedje te willen laten slapen.  Heb je de indruk dat je peuter overdag weer wat beter in zijn vel zit en ’s nachts ook niet meer zo angstig is, dan kun je langzaamaan een aanpak starten om het slaapritme weer normaal te krijgen. Op dit moment lijkt mij dat echter nog te vroeg.

Als je peuter zich weer wat beter voelt kun je de slaapaanpak gaan starten.

Mijn advies is dan ook: kijk onder welke voorwaarden jullie het volhouden om je kind de warmte en steun te geven ’s nachts die hij nodig heeft, terwijl je daar zelf ook niet aan onderdoor gaat. Dat kan betekenen dat je de taken anders gaat verdelen. Als je beiden in het grote bed ligt met een peuter erbij, ben je ook allebei wakker als hij wakker is. Dat kost energie. Het kan handig zijn om de ene ouder met oordoppen in in een andere ruimte te leggen, terwijl de ander zich om de peuter bekommert. De volgende nacht doe je het dan weer andersom. Als je het gevoel hebt dat je kindje weer wat tot rust is gekomen, start dan de slaapaanpak, die je kunt lezen in de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’. Deze is voor 6 euro te downloaden en via onze site te bestellen in het winkeltje.

Veel sterkte en succes.