Opvoedingsvragen

Onze dochter wordt steeds wakker en gooit haar knuffel uit bed.

Onze dochter van 15,5e maand oud slaapt sinds 2 weken moeilijk in en wordt ’s nachts heel vaak wakker en heeft ons dan nodig. Voorheen sliep ze van 7.15 tot 7 ongeveer en werd ze hooguit een keer wakker omdat ze haar knuffel kwijt was die moesten we dan even geven en sliep ze vanzelf weer in.
Nu hebben we al 2 weken verschillende dingen geprobeerd en lezen we hier dat dat het juist interessant maakt voor haar. En ook minder veilig. Meestal blijven we nu bij haar op de kamer tot ze slaapt maar soms slaapt ze zo licht dat ze alsnog begint te jammeren als ze ons weg hoort lopen en beginnen we weer opnieuw.
Wat we lezen klinkt heel logisch dus we willen het nu kort en kordaat aanpakken maar we lezen nergens terug naar hoe lange tijd we weer terug moeten/mogen naar haar kamertje? Ze gooit nu haar knuffeltje steeds uit bed en gaat zonder haar knuffel niet slapen…
Dus als we erheen gaan, knuffel geven, zeggen dat ze moet gaan liggen en zeggen lekker gaan slapen meisje en weer weglopen staat ze gelijk weer op en gooit ze haar knuffel op de grond. Hoe lang moeten we dan wegblijven van haar kamer alvorens weer opnieuw erheen te gaan en kordaat en consequent hetzelfde te zeggen en te doen?

Heel goed dat jullie het slapen kordaat willen aanpakken. Het proberen werkt niet, omdat je dan toch wat onzeker bent en die onzekerheid ook uitstraalt. De vraag die jullie hebben over hoelang je weg moet/mag blijven is heel logisch. Er zijn veel methodes te een strikte regel hanteren wat dat betreft. Maar voor de kiekeboe methode geldt een heel ander uitgangspunt. Het gaat er niet om dat je kind moet leren een bepaalde vastgestelde tijd alleen te blijven. Het gaat erom je kind te leren dat je soms weggaat, maar ook altijd weer terugkomt.

Je dreumes leert steeds langer alleen te zijn in het veilige vertrouwen dat jij weer terugkomt.

Vandaar ook de naam ‘kiekeboe’. Die is gebaseerd op het spelletje waarmee eenkennige baby’s aanleren dat je gezicht soms achter een doekje of achter de deur verdwijnt, maar toch altijd weer terugkomt. En daarmee leert een kind vanzelf langer alleen te zijn, in het veilige vertrouwen dat je er straks weer bent. Vanwege dit uitgangspunt is het dus minder belangrijk om de klok ernaast te houden en een bepaalde tijd weg te blijven.

Het gaat om steeds weer dat vertrouwde ritueeltje.

In het begin kan het zelfs heel goed zijn om de tijd dat je weg bent heel kort te houden. Bij wijze van spreken: ik ga weg, en ik kom meteen weer terug om het saaie vertrouwde kleine ritueeltje te doen. Of alleen te zeggen: lekker slapen. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt went je kind eraan wat je doet en kun je de periodes dat je wegblijft steeds langer maken. Kijk dus niet op de klok maar naar het gedrag van je kindje en bepaal dan hoelang je weg gaat blijven.

Let op: jij bent de knuffel-terugbrenger geworden.

Los van dit punt: je geeft aan dat je dreumes de knuffel uit bed gooit en zonder knuffel niet gaat slapen. Daarmee heeft ze je wel in haar greep. Want kleintjes ontdekken supersnel dat ze door de knuffel uit bed te gooien papa en mama naar zich toe kunnen halen. De knuffel vormt voor jullie dus een blokkade om het slaapprobleem goed aan te pakken. Jullie zijn de knuffel brengers voor haar geworden. Het is dus belangrijk voor jullie om een oplossing voor die blokkade te vinden.

Kleintjes gooien ook graag speeltjes uit de kinderstoel op de grond.

Je kunt haar natuurlijk niet dwingen om haar knuffel niet weg te gooien. Dat is voor kinderen in haar leeftijd ook een heel spannende activiteit. Dreumesen zijn er ook dol op om de knuffel van de kinderstoel uit op de grond te gooien en dan te wachten tot jij hem weer komt brengen. Als je dat ook steeds blijft doen, dan is het spelletje eindeloos leuk. Het is dus nodig om haar te leren dat je dat niet automatisch blijft doen. En dat een knuffel die uit bed gegooid is, dus niet meer zo gemakkelijk terugkomt.

Leer haar dat jouw aanwezigheid los staat van de knuffel.

Ten eerste kun je ervoor kiezen om haar dat stap voor stap te leren, door in je ritueel wel op te nemen dat je de knuffel teruggeeft, maar door in het begin heel snel terug te komen, maar die tijd steeds langer te maken, zodat ze al doende leert steeds langer op de knuffel te wachten. Het is wel belangrijk dat je dit heel gestructureerd doet en uitsmeert over een langere periode, want het leerproces van kleine kinderen duurt echt een week of drie. Wat je ook kunt doen is haar te leren dat een ritueeltje niet gepaard gaat met het teruggeven van de knuffel. Hierdoor maak je je jouw aanwezigheid los staat van het terugbrengen van de knuffel. Jij komt wel geregeld kijken, en je geeft de veiligheid, maar niet de weggegooide knuffel.

Kleintjes leren uit ervaring: als je iets weggooit dan ben je het kwijt.

Ze zal daarmee langzaamaan leren dat het niet handig is om de knuffel uit bed te gooien, want dan heb je hem niet meer. Ze leert dan ook dat het weggooien van de knuffel geen manier meer is om papa en mama naar zich toe te trekken. Dit werkt het beste als je overdag op eenzelfde manier reageert wanneer ze de knuffel of een speeltje weggooit. Gooit ze iets uit de kinderstoel of uit de box, dan is dat ook weg, en geef je het niet meer terug.

Schrijf je aanpak op en volg dat plan: veilig en saai.

Vind je deze methode wel wat drastisch, dan kun je ook een tussenvorm kiezen, waarbij je een paar keer langsgaat zonder dat je de knuffel geeft, en na een paar keer de knuffel wel in haar bedje legt. Je kunt het aantal keer dat je terugkomt zonder de knuffel te geven ook in de loop der tijd laten toenemen, zodat ze steeds vaker wel jouw aanwezigheid heeft, maar die niet meer direct linkt aan het knuffel terugbrengen. Het zal dan iets langer duren voor ze beseft dat ze de knuffel niet meer uit bed moet gooien. Maar als je het gestructureerd aanpakt kan dit ook goed werken. Het is wel goed zo’n aanpak op te schrijven, zodat je precies weet welk pad jullie bewandelen en daar ook kordaat en helder en vooral veilig en saai in te kunnen zijn. Alles staat of valt met jouw uitstraling.