Opvoedingsvragen

Ze eet niet genoeg

Mijn dochter van 17 maanden is geen zwaargewicht, ze weegt 9,5 kilo en is zo’n 81 cm. Ze eet kleine beetjes en is geen snoeper. Drinken gaat gelukkig wel redelijk. De laatste tijd wil ze helemaal niet meer eten, geen ontbijt(pap), geen lunch (brood) en geen avondeten. Gisteren moest ze overgeven na de pap. Bij al het eten wat haar wordt aangeboden begint ze te spugen. Helaas wordt ze ’s nachts wel wakker van de honger, dan geven we haar maar een flesje opvolgmelk. Moeten we van het eten een strijd maken of maar even zo laten en er dan ’s nachts maar uit voor een fles?

Was er een plotselinge verandering in haar eetgedrag?

Je geeft niet aan of er een plotselinge overgang was van wel naar niet eten, en het is me ook niet duidelijk waarom ze begint met overgeven. Sommige kinderen doen dat uit protest omdat ze niet willen eten. En dat weigeren is dan vaak weer een gevolg van de neiging om de eigen wil te volgen.

Je dochter kan vroeg zijn met haar peutergedrag

Ze is nu namelijk 17 maanden. Maar overgeven en niet willen eten kan ook een medische oorzaak hebben natuurlijk. Omdat ik niet weet hoe lang het probleem nu duurt en hoe intensief het weigeren is, ben ik wat terughoudend met een drastische pedagogisch advies.

Ik zou de huisarts eerst vragen om je dochter lichamelijk te onderzoeken

Blijkt ze blakend van gezondheid te zijn en kan ze wel tegen een stootje, dan zou ik je aanraden om gewoon door te blijven gaan met het aanbieden van gezond en gevarieerd eten op vaste tijden.

Het drinken ’s nachts zou ik afbouwen

Je kunt dat doen door steeds wat meer water in de fles te doen en uiteindelijk dat water te minderen. Zo wordt het drinken steeds minder aantrekkelijk voor je dochter. Ze is namelijk nu haar eetbehoefte aan het verschuiven.

Drinken ’s nachts maakt dat ze ook dan vaker wakker zal gaan worden

Bovendien krijg je van drinken een vol gevoel waardoor je geen eten meer lust. Om alles weer in het gewone ritme te krijgen kun je dan beter het drinken afbouwen, en het eten rustig blijven geven. Gaat ze overgeven, haal het eten dan weg. Volgende keer beter. Zo’n leerproces kan echter een week of drie duren.

Daarom is het van belang dat je van de huisarts het ‘sein veilig’ krijgt, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je kind tekorten krijgt.