Opvoedingsvragen

Hoe stopt hij met schreeuwen?

Onze zoon Joep (19 maanden) begint sinds een maand iedere nacht om 04.00 uur te schreeuwen. We gaan vrij snel naar hem toe, omdat we niet willen dat ons dochtertje van 4 ook wakker wordt. We halen hem even uit bed, zeggen wat geruststellende woorden en leggen hem dan weer terug. Dit vindt hij dan niet oké en zet het weer op een schreeuwen. We gaan dan vaak over op een ‘boze’ manier van toespreken. Met woorden als ‘Joep, nu stil, niet huilen, slapen.’ Dit helpt vaak wel even, maar is helaas van korte duur. Rond 05.00 uur gaat één van ons maar een fles maken, die hij bij ons in bed opdrinkt en dan leggen we hem weer terug. Daar heeft hij vervolgens dan weer geen problemen mee en slaapt dan ook tot 07.30 uur door. Hoe kunnen we dit doorbreken?

Het gedrag dat Joep vertoont kan verschillende oorzaken hebben

Eén daarvan kan de peuterpuberteit zijn. Hij wordt in de nacht wakker, realiseert zich dat hij niet in zijn bed wil blijven, en begint te roepen. De aandacht die hij dan krijgt is voor hem reden genoeg om de volgende ochtend weer vroeg wakker te worden. Je draait dan al snel in een vicieuze cirkel rond.

Het is begrijpelijk dat je om 05.00 uur een fles maakt en het dan weer wat rustig hebt tot 07.30 uur. Maar je moet er wel rekening mee houden dat Joep hier ook aan gewend raakt en dus op een gegeven moment wakker gaat worden juist om die fles te krijgen. Ook dat versterkt dus het slaapprobleem. Als blokkade dient daarbij het feit dat je bang bent dat je dochtertje van 4,5 maanden wakker wordt.

Door zo’n angst reageer je vaak sneller

Dan doe je meer voor je zoontje. Dus ook dat houdt het slaapprobleem in stand. In de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ kun je lezen wat je kunt doen om het probleem aan te pakken. Basaal daarbij is dat je als eerste de blokkade uit de weg moet halen. Zolang je bezorgd blijft om het slapen van je baby kun je het gedrag van je zoontje niet goed aanpakken. Dat is dus stap 1. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld je zoontje ergens anders leggen of de baby ergens anders leggen, zodat die niet zo snel wakker wordt.

Pas als je helemaal overtuigd bent van het feit dat je het slaapprobleem van je zoon gaat aanpakken, hoe hard hij ook huilt, dan kun je ook echt doorzetten. Drie weken moet je exact hetzelfde reageren voor een peuter zich erbij neer gaat leggen dat hij voortaan geen extra aandacht of drinken meer krijgt als hij ’s nachts brult.

Om die reden raad ik je ook aan om de steun van de brochure te gebruiken

Met hulp daarvan maak je je eigen aanpak, waar jij helemaal achter kunt staan. En dat werkt duizend keer beter dan de gouden tips die bij anderen werken maar waarvan jij nog niet zo overtuigd bent.