Opvoedingsvragen

Hij brult ’s nachts

Onze zoon (15 maanden) is altijd een goede slaper geweest. Sinds twee weken wordt hij midden in de nacht wakker en ligt hartverscheurend te huilen. Meestal huilt hij omdat zijn knuffel op de grond ligt. Als ik naar hem toe ga dan ziet hij mij. En dan wil hij helemaal niet meer slapen. Hij klampt zich aan mij vast, zet het op een brullen en houdt niet meer op. Ik heb van alles geprobeerd: laten huilen, nachtlampje aan en een fles geven (hij is een grote eter). Wat is nu zo vreemd? Als mijn man komt kijken is hij wel stil. Hij wordt ook steeds vroeger wakker, meestal tussen 06.00 en 07.00 uur. Hoe krijgen wij hem weer in zijn slaapritme?

Slaapproblemen beginnen vaak op de manier waarop je schetst

Er gebeurt ‘iets’ waardoor je kind wakker wordt. In het geval van je zoontje is het het verlies van de knuffel uit bed. Omdat jij de knuffel komt brengen realiseert je kind zich dan ineens dat het wel fijn is als mama naast hem staat. En dus wil hij helemaal niet meer slapen. Zoiets hoeft maar een paar keer te gebeuren of bij een klein kind is er al een gewoonte ingesleten. De leeftijd van je kind kan daar overigens ook iets aan bijdragen.

Veel kinderen van de leeftijd van je zoontje zijn een beetje eenkennig

Dat betekent dat ze het heel fijn vinden als jij bij ze bent, en dat ze het maar moeilijk kunnen verkroppen als je weer weg gaat. Jouw zoon wil dus niet dat je ’s nachts weg gaat. Waarom dit vooral bij jou en niet bij je partner zo is… dat ligt heel waarschijnlijk aan de uitstraling die je hebt. Mannen zijn vaak beter in staat om wat strakker of afstandelijker te reageren ’s nachts dan vrouwen. Veel moeders voelen zich erg verbonden met hun kind, en het gaat hen aan het hart om hun kind zo te zien huilen. En dat je emotioneel betrokken bent, dát voelt jouw kind op zijn beurt weer, waardoor hij nog harder gaat huilen.

Wil je dus snel van het probleem af?

Dan zou je in feite het beste je partner de nachten voorlopig kunnen laten doen. Bij hem slaapt je zoon kennelijk wel snel in. Bij jou zal hij meer uit gaan proberen. Je zegt dat je al van alles hebt geprobeerd om hem in slaap te krijgen, maar dat niets helpt. Ik raad je aan om één aanpak te kiezen en die standvastig vol te houden, als je zelf het slapen wil gaan aanpakken. Wanneer je steeds iets anders doet leert je kind nooit echt wat hij van je kan verwachten. En daardoor blijft hij je voortdurend uitproberen.

Ik raad je aan om de ‘Slaapbrochure’ te bestellen

Als je besluit om zelf het slapen aan te pakken. Daarin staat hoe je een geschikte aanpak op maat voor jezelf en je kind kunt maken. Maar nogmaals… als je snel van je probleem af wilt denk ik dat het het handigste is als je partner voorlopig de nachten op zich neemt. Dan kun jij tot rust komen én je kind slaapt snel ook weer door.