Opvoedingsvragen

Inslapen, doorslapen… Niets lukt!

Ons dochtertje is 14 maanden met lichte refluxklachten. Hierdoor konden we haar nooit te lang laten huilen. Omdat ze zich anders ernstig verslikte in maagzuur. Nu heeft ze dat nog maar af en toe, vaak als ze overstuur raakt. Nu heeft ze ook slaapproblemen. Inslapen en doorslapen is een probleem. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken, zonder dat ze te vaak overstuur raakt? Ook weet ik niet altijd wat het probleem is als ze wakker blijft. Soms lijkt ze eng gedroomd te hebben, een andere keer heeft ze erg last van haar tanden. Moeten we daar ook rekening mee houden in de aanpak van haar slaapprobleem?

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor kleine kinderen niet willen slapen

Soms is een kind niet lekker, heeft hij overdag veel drukte meegemaakt, of is hij in een ontwikkelingsfase die van invloed is op het slaapgedrag. Het kan ook zijn dat een kind ergens van geschrokken is of zich een beetje alleen voelt. Wat de oorzaak van het slaapgedrag ook is, als ouders ben je er bijna altijd naar aan het gissen. Het lastige daarbij is dat je vaak met meer dan alleen de oorzaak van het slaapprobleem te maken hebt. Want terwijl jij aan het proberen bent je kind van zijn probleem af te helpen geef je hem wel aandacht terwijl hij wakker is. En binnen een paar dagen is een kind al gewend aan die aandacht.

Hij past dan zijn slaapritme aan

Het gevolg is dat je een kind hebt dat meerdere keren per nacht wakker kan worden, of dat heel laat gaat inslapen, of alleen onder bepaalde voorwaarden wil inslapen. Terwijl jij nog aan het zoeken bent naar de oorzaak heb je met een aangeleerd patroon te maken gekregen. En dat moet je kind dan ook weer afleren. Dat kun je doen door een vaste aanpak in te voeren die vanaf de eerste dag hetzelfde blijft. Een vast ritueel bij het naar bed brengen, altijd dezelfde reactie als je kind ’s nachts roept. Op die manier leert je kind hoe je reageert, én dat je altijd hetzelfde doet. Dat is veilig, maar ook wel een beetje saai. Je kunt een slaapprobleem ook aanpakken door elke dag een stapje terug te doen. Steeds geef je wat minder aandacht, net zolang tot je niets meer hoeft te doen.

Geen enkel kind zal van meet af aan meteen meewerken

Kinderen zeggen niet tegen zichzelf: ‘Goh wat ziet mama er moe uit vandaag, laat ik eens rustig gaan slapen’. Kinderen worden boos wanneer je iets minder aandacht geeft dan ze verwachten. Daarom kun je meestal veel tegenstand verwachten wanneer je een slaapaanpak gaat invoeren. Sommige kinderen beginnen te huilen, anderen worden erg boos, willen uit bed klimmen of laten op een andere manier weten dat ze het er absoluut niet mee eens zijn.

In jullie geval maken de refluxklachten van je dochtertje het voor jullie gecompliceerder

Je wilt haar graag laten slapen, maar doordat ze zich niet teveel overstuur mag maken ontstaat er een probleem. Kinderen winden zich namelijk vaak enorm op wanneer ze met grenzen te maken krijgen. Zeker wanneer ze de babytijd ontgroeid zijn begint die eigenzinnigheid van kinderen een steeds grotere rol te spelen. Wat ouders hen dan duidelijk moeten gaan maken is dat een grens een grens is en een regel een regel. Kinderen mogen daar heel boos om worden, maar dat betekent niet meteen dat de regel dus omver gaat. Want als dat gebeurt hebben kinderen al snel het gevoel dat zij de baas zijn over iedereen. En dat kan natuurlijk niet. Ze zijn daar nog veel te klein voor.

Wat betekent dit voor het slaapprobleem van jullie dochtertje?

Als ze in de gaten krijgt dat jullie haar zo rustig mogelijk willen houden om refluxklachten te voorkomen, dan bestaat de kans dat ze zich juist gaat opwinden. Kinderen vertonen heel vaak juist dat gedrag waar je als ouder bang voor bent. Want kinderen voelen dan dat daar extra aandacht zit. Het is dus zaak een methode te kiezen die voor jezelf vol te houden is. Hoe je dat het beste kunt doen staat beschreven in de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ die je via deze site kunt bestellen. Mocht je daar meer vragen over hebben dan kun je ook een consult aanvragen bij de pedagoog.