Opvoedingsvragen

Hij is veel wakker en huilt flink

Mijn zoontje van 14 maanden heeft een periode waarin hij moeilijk in slaap kan komen. Hij gaat als een bezetene te keer. Komt dit vaker voor op deze leeftijd? Hij wordt ’s nachts ook vaak wakker. Hij is een heel lichte slaper.

Het gedrag van je zoontje in inderdaad heel herkenbaar

Er zijn veel kinderen die erg druk worden als ze eenmaal een jaar oud zijn geworden. Waarschijnlijk heeft je zoontje een hoop energie, die ervoor zorgt dat hij overdag lekker actief kan zijn. Maar diezelfde energie houdt hem ’s avonds ook een tijdje wakker.

Daarbij komt dat hij ook gaat merken hoe jij op hem reageert wanneer hij ’s avonds erg druk is. Sommige kinderen blijven dan extra druk in de hoop dat je een paar keer komt kijken, of misschien nog beter: hem uit bed haalt. Wat dat betreft is het goed om hem een duidelijke structuur aan te bieden.

Stel een vast bedtijdritueel in

Dat je elke dag herhaalt. Zo’n ritueel helpt een kind de overgang van de dag naar de nacht te maken. Het geeft een kind ook de gelegenheid om zich een beetje tegen het naar bed gaan te verzetten, maar zich uiteindelijk ook over te geven. Maak zo’n ritueel dus niet té kort. Een kind met alleen een nachtzoen in bed leggen is bijvoorbeeld niet de bedoeling. Hij ligt dan al in het donker voor hij goed en wel in de gaten heeft dat het bedtijd is, en dan gaat hij brullen.

“Het is nu écht bedtijd”

Dat is de boodschap die jij kind tijdens het ritueel langzaam geeft. Dus eerst samen de pyjama aandoen, dan tanden poetsen, iedereen welterusten zeggen, zingend naar boven, de beer welterusten zeggen, de andere knuffels welterusten zeggen, nog een liedje, een verhaaltje, het muziekdoosje aandoen of andere rituelen, en dan uiteindelijk het bed in. Nog een dikke kus, en dan weggaan.

Ga een paar keer terug naar je kind

Zodat hij leert dat je hem niet meteen in de steek laat. Maar blijf wel heel rustig en kort in je aandacht. Haal hem niet meer uit bed, want dan leer je hem dat hij flink moet roepen, dan mag hij er weer uit. En dat is juist níet je bedoeling. Ook als je kind ’s nachts wakker wordt kun je heel goed enkele keren achter elkaar naar hem toe gaan. Met als gulden regel: doe altijd hetzelfde en zég altijd hetzelfde.

Zo leert je kind het snelst wat hij wél en niet van je kan verwachten. Kinderen hebben tijd nodig om dingen te leren. Wees er dus op voorbereid dat het een paar weken duurt voor hij zich bij je nieuwe aanpak neerlegt en rustiger wordt in de avond, en in de nacht.

Mocht je echte slaapproblemen met je kind krijgen?

Dan kun je de Slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’ aanvragen via deze site, waarmee je een eigen aanpak kunt maken.