Opvoedingsvragen

Tot 1 juni nog zo doorgaan in verband met Corona. Ik trek dat niet met de kinderen (24 maart 20)

Gisteren was in het nieuws dat de afzondering niet stopt 6 april, maar dat het tot 1 juni duurt en dat het nog strenger wordt. Dat ga ik toch niet volhouden? Ik vond het nu al zo’n ramp met het hele gezin steeds in huis.  

Het is ook niet te geloven welke bizarre maatregelen er plotseling over ons allen heen komen, door een vijand die je niet kunt zien. En daardoor hebben te veel mensen de signalen toch niet serieus genoeg genomen. Het is best begrijpelijk dat iemand die een week opgesloten heeft gezeten in een zonnig weekeind besluit dat hij er even uit wil. Maar helaas bedacht iedereen hetzelfde uitje, en dan wordt het veel te druk op dat strand en in dat bos. Je mag er nog wel uit, maar in je eentje en alleen om en luchtje te scheppen of een boodschap te doen.

Gelukkig mogen kinderen onder de 12 jaar nog wel met een ander kindje buiten spelen.

Dat is belangrijk om de druk af en toe van de ketel te halen wanneer het in huis een beetje te veel wordt met zijn allen. Vooral als je in een kleine flat of op een appartement woont is het moeilijk om steeds in dezelfde ruimte te zijn met elkaar. We moeten daaraan wennen. Dat is zwaar, vooral als je er niet aan gewend was om veel thuis te zijn. Of als je een kind of kinderen hebt die graag willen bewegen, veel sportten of naar allerlei clubs of vriendjes gingen. Die moeten wennen en hebben het na een week misschien al wel gezien.

Kinderen kunnen zich op jou gaan afreageren als ze boos zijn.

En dat is niet goed. Voor jou niet maar ook voor je kinderen niet. Jij bent de volwassene en daarmee de rots in de branding, ook in zware tijden. Dus accepteer niet als de kinderen zich op jou afreageren, maar maak in huis een plek waar een kind naar toe mag gaan als hij kwaad is op papa, op mama, op Rutte, op Corona of op de hele wereld.

Maak een plek in huis waar je kwaad mag zijn.

Je kunt zo’n plek samen kiezen. Misschien hebben jullie een klein speeltentje dat in de hoek van een slaapkamer kan staan of in het halletje. Of leg een kleed in de hoek van de kamer met een paar kussens en daar mag je even tekeergaan als je wil. Zet bijvoorbeeld de timer op een aantal minuten. Zo lang mag je het even uitschreeuwen van frustratie. En als je dan uit de hoek komt is de bozigheid er weer uit. Dat geldt voor kinderen. Maar zoiets geldt natuurlijk ook voor ouders.

Jij kunt ook niet alles aan in deze tijden van Corona ellende.

Dus als je als regel stelt dat mama ook af en toe in dat boze hoekje mag stampvoeten of iets dergelijks, dan leren kinderen ermee om te gaan dat iedereen wel eens kwaad is en dat het nu ook niet eenvoudig is. Echter: zorg er wel voor dat je je aan die regel houdt zeker als volwassene. Het is in deze dagen heel moeilijk om je frustratie niet op elkaar af te reageren.

Voorkom dat uit frustratie je tegen je kind staat te schreeuwen.

Als je kind voor de zoveelste keer aan je kop zeurt of als je te veel herrie om je heen hebt, of even rustig in een hoek wil lezen. Of als het je gewoon even teveel wordt. Merk je dat je tegen je kind staat te schreeuwen of je geduld dreigt te verliezen, trek je dan terug. Ga even op de w.c. zitten en doe de deur op slot. Net zolang tot je weer rustig bent. Of loop de deur uit in je eentje, om dat bewuste luchtje te scheppen. Gewoon stevig doorstappen net zolang tot je het weer aan kunt.

Wat erg kan helpen is virtueel wandelen.

Zodra je de deur uit gaat bel je een goede vriendin die op dat moment ook de deur uit gaat. Dan gaan jullie samen wandelen terwijl je toch in je eentje bent. Het kan heerlijk zijn om even te spuien. En daarna kijk je om je heen en vertel je elkaar wat je ziet. Ondertussen uiteraard afstand houden tussen jezelf en andere mensen die je tegenkomt. Want dat is onze nieuwe omgangsregel. Wat je ook kunt doen: MindKorrelatie bellen  0900-1450. Daar zitten mensen die met je meedenken en waar je je ei kwijt kunt.