Opvoedingsvragen

Mag een kind van 21 maanden al traplopen?

Mag een kind van 21 maanden al van de trap aflopen? Mijn schoonmoeder probeert dit mijn zoontje steeds te leren, ook al wilt hij soms niet. Ik vind het vervelend dat ze hem zo pusht. Daarnaast vraag Ik me ook af of hij de leeftijd hier al voor heeft?

Er zitten drie kanten aan je vraag

Enerzijds is er de leeftijdskwestie: is een kind van 21 maanden oud genoeg om al te leren traplopen. Anderzijds is er de vraag of je een kind dat niet wil leren traplopen moet dwingen dat toch te doen. En ten derde is er de vraag of je schoonmoeder de aangewezen persoon is je kind dit alles aan te leren als jij als moeder er niet achter staat. Ik zal op alle drie aspecten ingaan:

Veel kinderen beginnen inderdaad interesse in de trap te krijgen tussen de 21 en 24 maanden

Die interesse om te klimmen is er overigens bij kinderen vaak al eerder. Sommige dreumesen willen zodra ze een beetje kunnen lopen al meteen klimmen. Er zit echter een groot verschil tussen de trap opklimmen en de trap afgaan. Naar boven gaan is voor de meeste kleintjes niet zo lastig. Ze klauteren op de trap net zo als op de bank of stoelen. Maar het gevaar is natuurlijk groot dat ze zich plotseling omdraaien en schrikken van de diepte onder hen. De trap opgaan is technisch ook iets heel anders dan de trap afgaan. Wil je een kind dus leren traplopen dan zijn daar een aantal adviezen voor:

  1. loop altijd achter je kind aan wanneer hij de trap op moet gaan. Het geeft hem (en jezelf) een gevoel van veiligheid te weten dat er een groot sterk persoon achter hem loopt die hem op kan vangen. Bovendien ziet een kind op deze manier de diepe afgrond niet wanneer hij omkijkt.
  2. Leer je kind van meet af aan waar hij op de treden van de trap moet lopen: zit er een bocht in de trap, dan moet hij aan de bredere buitenkant omhoog klimmen. Geef daarvoor zelf ook altijd het goede voorbeeld, je kind neemt dat dan over.
  3. Wanneer je een trap opgaat, moet je er ook weer af. Dat is voor kinderen moeilijk, want ze moeten goed hun evenwicht bewaren en aanvoelen hoe groot de afstand tussen de treden is, zodat hun voet goed neergezet kan worden. De beste manier voor een klein kind om de trap af te gaan is achterstevoren. Zo heeft hij steun aan de trede boven hem. Wanneer je kind zelf de trap afgaat is het goed om nu als eerste zelf de trap af te lopen. Je blijft dan voortdurend onder je kind waardoor je hem kunt opvangen wanneer het fout gaat. Bovendien kun je goed zien of het voetje al bij de trede is of niet.
  4. Sommige kinderen hebben de neiging op hun billen de trap af te gaan. Dit lijkt soms handig, maar is niet aan te raden. Een kind kan namelijk wel prettig op zijn billen ‘boemsen’, maar glijdt gemakkelijk weg en heeft dan geen houvast meer. Een kind schraapt dan met zijn rug langs de treden terwijl hij naar beneden valt.
  5. Blijf traphekjes gebruiken zolang een kind niet in staat is veilig alleen naar boven te gaan, en weer veilig alleen beneden te komen.
Moet je een kind dwingen om te leren traplopen, ook als hij dat niet wil?

Nee, dat vind ik niet raadzaam. Het is niet duidelijk waarom jouw kind het niet wil, maar traplopen is zo’n gevaarlijke onderneming dat een kind dat niet wil er alleen maar angst voor zal krijgen wanneer hij ertoe gedwongen wordt. Waarschijnlijk is je kind gewoon nog niet aan traplopen toe als je schoonmoeder het hem wil leren. Wacht dan gewoon tot hij het wel aandurft.

De kans bestaat ook dat je kind zich misschien bij je schoonmoeder niet zo veilig voelt. Sommige kinderen zijn heel gevoelig voor de uitstraling van een ander. Iemand die een kind ‘snel even’ iets wil leren kan nogal gespannen overkomen. En die uitstraling kan een negatief effect op kinderen hebben. Vond hij het al een beetje eng, dan is de druk die op het traplopen staan dan te groot voor hem en zorgt ervoor dat hij weigert. Mijn advies: geen dwang bij een klein kind. Als hij er aan toe komt, dan merk je het vanzelf.

Is je schoonmoeder de aangewezen persoon om je kind iets aan te leren als jij daar zelf niet achter staat?

In bovenstaande regels kun je al lezen dat je schoonmoeder misschien nu niet de aangewezen persoon is, omdat je kind het zelf nog niet wil. Het is nog eens extra lastig als jij als moeder haar aanpak ook niet ziet zitten. Het is natuurlijk best moeilijk om je teweer te stellen tegen een schoonmoeder die het zo goed bedoelt.

Maar het is toch belangrijk om haar eerlijk te zeggen hoe jij er tegenaan kijkt. Zeg haar gewoon dat je het heel lief vindt dat ze zo betrokken is op haar kleinkind. Maar geef ook aan dat jij je zoon liever zelf wil leren traplopen als hij eraan toe is. Ze zal het niet leuk vinden en misschien wel boos worden. Dat is de emotionele reactie die je kunt verwachten als je een mededeling krijgt die niet leuk is. Maar misschien zal ze het ook wel begrijpen. Vooral als je aangeeft dat er andere dingen zijn die je wel heel fijn van haar vindt, dingen die ze haar kleinzoon leert en waar hij enthousiast op reageert.

Zolang je echter niets tegen haar zegt over het traplopen, kan ze de indruk hebben dat je het eigenlijk wel fijn vindt dat ze je zoon leert traplopen. En dan neemt jouw irritatie alleen maar toe, waardoor je straks misschien een echte ruzie krijgt. En dat zou zonde zijn.