Opvoedingsvragen

Ze heeft verlatingsangst

Mijn dochtertje is 13 maanden. Ze vraagt veel aandacht en dat is prima, ik speel veel met haar, maar ik vind dat ze ook mag leren om even zelf te spelen. Het probleem is echter dat zodra ik even de keuken in loop, ze begint te huilen. Wat ik vooral moeilijk vind is dat ze zodra ik haar op de grond zet bij jaar speelgoed, ze meteen begint te huilen en wil dat ik haar weer oppak. Ik probeer dat dan niet meteen te doen maar als ze helemaal overstuur is, vind ik dat zo zielig! Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Je dochtertje vertoont verlatingsangst. Dat is heel normaal gedrag voor een dreumes van haar leeftijd. Haar gedrag heeft te maken met het feit dat ze heeft geleerd dat jij een erg belangrijk persoon voor haar bent. Ze herkent vanaf een maand of negen jouw gezicht en weet dat ze zich veilig kan voelen als jij in de buurt bent.

Tegelijkertijd heeft ze inmiddels ook al ontdekt dat de wereld om haar heen reuze interessant is. Dus ze wil ook van alles ontdekken en zien. En daar raakt ze in de problemen. Want zodra ze zich richt op leuke dingen om haar heen kan ze jou niet meer goed in de gaten houden. En daarom wil ze heel graag dat jij bij haar blijft, dat jij met haar speelt. Dan kan ze zich steeds meer ontwikkelen en hoeft tegelijkertijd niet bang te zijn dat je verdwijnt.

Voor jou als moeder is dat natuurlijk bijzonder lastig. Want het is nu eenmaal niet mogelijk om altijd maar bij je dreumes te blijven als je ook nog allerlei andere taken in huis hebt. Daar bij komt dat je dreumes ook moet leren dat ze best even alleen kan zijn, dat de wereld dan niet vergaat en jij haar niet in de steek laat. Dat kun je haar het beste leren door de afwezigheid van jou langzaamaan op te bouwen.

Dat begint bijvoorbeeld al door haar even op te pakken als ze huilt, maar haar na het knuffelen ook weer neer te zetten met de boodschap: Nu ga je even spelen. Til haar dan niet meteen weer op, maar wacht even af. Geef haar iets te spelen en loop even weg. Blijf niet te lang weg, kom na een paar minuutjes weer kijken. Til haar weer even op, zet haar weer neer etc. Je kunt ook even bij haar gaan zitten en over de bol aaien. En dan weer weglopen.

Op die manier leert ze langzamerhand dat je er wel bent, dat je steeds weer terugkomt. Een ideaal spelletje om je dreumes hier ook aan te laten wennen is kiekeboe. Je kunt je verstoppen onder het dekbed, achter de bank, achter de deur etc. Steeds als je vrolijk weer tevoorschijn komt leert je dochtertje dat je wel even weg kunt zijn maar altijd weer terug komt. En hoe vaker ze die ervaring heeft, des te eerder gaat haar verlatingsangst voorbij.