Opvoedingsvragen

Mijn kind slaapt te weinig

Mijn zoontje (15 maanden) is heel druk en ondernemend. Overdag is hij soms driftig en kan bijten en slaan. Helaas slaapt hij daarnaast ook erg slecht. En hij was vroeg met alles: hij kroop met 5 maanden, liep langs de tafel met 6 maanden en wandelde de kamer rond met 10 maanden. Hij is zo druk dat soms mensen vragen of hij geen ADHD heeft. De dokter geeft aan dat hij ‘gewoon’ druk is. Hij slaapt overdag met geluk 1,5 uur. En alleen als ik hem echt dwing. Ik al die methodes die jullie noemen al geprobeerd: eerst bij ons bed, daarna in een campingbedje, daarna op de kamer. Dit gaat prima, tot… Hij in zijn eigen bed moet. Dan is het drama: hij brult hysterisch, soms een uur lang! Ik kom kijken, stel hem gerust, maar til hem niet op. Alleen als hij het echt te bont maakt. 

Je zult het inderdaad flink druk hebben

Met zo’n ondernemend mannetje. Uit wat je schrijft maak ik op dat je waarschijnlijk te maken hebt met een kind dat men omschrijft als een ‘wakker kind’. Een wakker kind is over het algemeen bijzonder temperamentvol, maakt een snelle ontwikkeling door, is erg ondernemend, kan als baby flink huilen en gefrustreerd zijn en ook later soms erg boos worden als hij zijn zin niet krijgt.

Een wakker kind

De term zegt het al, heeft over het algemeen bijzonder weinig slaap nodig. Dat je kind dus zo weinig slaapt verbaast me niet. De methode die je met hem bent doorgegaan is prima. Je bent dan ook al een heel eind op weg geraakt. Maar waar jij last van hebt is het feit dat je kind zo’n flink temperament heeft. Zolang jij nog in de buurt slaapt vond hij het allemaal nog wel prima. Maar zodra hij in zijn eigen bedje moest gaan liggen werd hij goed kwaad. Je omschrijft het als hysterisch, dus dat betekent dat je kind echt alle registers openzet op zo’n moment.

Dit gedrag is puur testgedrag

Hij wil kijken hoever hij kan gaan. Hij wil erachter komen wat jij gaat doen als hij de longen uit zijn lijf schreeuwt van boosheid. Je schrijft dat je hem onder geen voorwaarde uit zijn bed tilt, alleen als hij het te bont maakt.

Weer overschrijdt hij jouw grens?

Ik kan me zo voorstellen dat je bedoelt dat je heel consequent kunt zijn totdat het gekrijs van je kind bij jou een bepaalde grens overschrijdt. Als hij zó enorm boos wordt, dan haal je hem misschien toch uit bed? Of geef je misschien toch meer aandacht dan daarvoor?

Soms ben je zelf te moe

Ik schrijf dit omdat het een veelvoorkomend probleem is in de nacht. Je kunt als ouders vaak heel lang consequent zijn, maar als je zélf moe wordt, of helemaal naar wordt van het huilen… dan ga je toch door de knieën en haal je je kind toch maar bij je. Het is heel logisch en begrijpelijk dat je hiervoor kiest als je zelf op bent. Maar helaas geef je met dit gedrag je kind een omgekeerde boodschap. Hij leert er namelijk van, dat hij vooral heel hard en hysterisch moet blijven huilen, want dan mag hij er toch weer uit, of krijgt hij toch weer meer aandacht. En al je energie die je tot dan toe verstookt hebt blijkt dan helemaal voor niets geweest te zijn. Dat is echt jammer.

Wat belemmert jouw slaapaanpak?

Daarom raad ik je aan om goed bij jezelf na te gaan of er niet toch nog een blokkade bij jezelf meespeelt. Op de een of andere manier lukt het je heel goed om je kind aan een bepaalde structuur te wennen, maar…. Dan moet hij niet keihard en hysterisch gaan krijsen. Daar heb je moeite mee. Ga na waarom juist dat voor jou niet te harden is en zoek er oplossingen voor hoe je het dan wél kunt hanteren. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat niet jij maar je partner naar je kind toegaat op zo’n moment. Je kunt zorgen dat je eerst zelf voldoende bij geslapen bent zodat je meer energie hebt. Je kunt je kind op een rustigere plek zetten… er zijn allerlei mogelijkheden.

Bestel de slaapbrochure

Kijk de brochure nog eens goed na op het hoofdstukje waarin de blokkades worden besproken. Zodra je wéét waar de schoen wringt wat zijn gedrag betreft kun je ten eerste veel gemakkelijker omgaan met je eigen ‘valkuilen’ en kun je ook een geschikte aanpak invoeren die wél zal helpen.

Tenminste: als je hem consequent een paar weken lang steeds op dezelfde manier doorvoert. En kordaatheid uitstraalt. Want ook temperamentvolle wakkere kinderen raken daar op een gegeven moment aan gewend. En dat is nodig om hem zich te laten aanpassen aan jouw regels voor de nacht.