Opvoedingsvragen

Hoe krijg ik hem in slaap?

Ik loop stage op een kinderdagverblijf. Hier is een kind van 1 jaar oud. En hij vertikt het om binnen de opvang in de slaapkamer te slapen. Zodra ik of een van mijn andere collega’s het kind in de slaapkamer neerleg om te slapen, begint hij te huilen en wil niet meer stoppen. Ik heb van alles geprobeerd: even blijven tot hij in slaapt valt, liedjes zingen, etc. Ik weet nu niet meer wat ik kan doen. Op een hele dag slaapt hij 10 minuutjes op de opvang. Dit lijkt mij zeer weinig voor een kind van 1 jaar. Ik ben bang dat hij hierdoor niet aan zijn rust komt. Ik vroeg mij af of u enkele tips heeft voor mij? 

Over het algemeen doet een kind van een jaar in ieder geval nog een middagslaapje

Maar er zijn altijd kinderen die met heel weinig slaap toe kunnen. Dat verschilt per kind. Er kunnen ook andere dingen een rol spelen, waardoor dit kindje niet kan slapen op de opvang. Misschien wil hij liever bij de andere kinderen blijven, of doorgaan met spelen. Het kan ook zijn dat hij sterk reageert op geluiden, licht of geuren. Kortom, het is niet gemakkelijk om van een afstand te zeggen waarom dit specifieke kindje op het dagverblijf niet slaapt.

Wat in ieder geval kan helpen is een gesprek met de ouders

Vraag hen hoe hun kindje thuis overdag slaapt. En wat ook belangrijk is: welk slaapritueel zij hebben wanneer zij hun kindje in bed leggen. Je kunt dan dezelfde aanpak hanteren, zodat het herkenbaarder wordt voor hem. Kinderen die een uitgebreid ritueel gewend zijn kunnen soms slecht slapen wanneer ze vrij snel in bed worden gelegd. En als een kindje thuis altijd met een lichtje aan slaapt, maar op het dagverblijf in een donkere kamer ligt, kan dat al zo verschillen dat hij niet wil slapen. Ga dat dus in ieder geval na.

Zorg voor een duidelijk bedtijdritueel

Daarnaast is het goed om een onderscheid te maken tussen een kind in zijn bedje laten liggen en te zorgen dat hij slaapt. Als leiding kun je ervoor zorgen dat het kindje op tijd naar bed gebracht wordt. Je kunt dat met een vertrouwd ritueel doen, in omstandigheden die het meeste op thuis lijken. Maar je kunt er niet voor zorgen dat het kindje daadwerkelijk gaat slapen. Dat moet het kind zelf doen, zelf besluiten. Hij doet zijn ogen dicht…. Of hij doet dat niet. Dat is zijn zaak.

Jij zult als leiding moeten bepalen wat je het belangrijkste vindt: dat het kind in bed ligt of dat het kind zoveel mogelijk tot rust komt. Als het de bedoeling is dat het kindje in bed ligt, dan doe je dat gewoon. En daarbij accepteer je dat hij dan misschien wel een uur wakker ligt in bed. Het is dan wel nodig dat je steeds even bij hem gaat kijken en laat zien dat alles nog goed is. Doe dan niet teveel, maar zeg gewoon ‘ga maar weer lekker slapen’ en dan ga je ook weer weg. Dat kost wel veel inspanning natuurlijk. Als hij wat jullie betreft niet perse in een slaapkamer hoeft te liggen, maar het wel de bedoeling is dat hij tot rust komt, dan kun je besluiten om tijdens de slaaptijd een rustige activiteit met hem te doen.

Ik weet niet of jullie ook hangmatjes hebben, of lekkere banken met kussens waar je met het kind kunt zitten en een verhaaltje kunt voorlezen. Vaak zakken kinderen dan wel eventjes weg. Het gaat om de ontspanning van dat moment. Een knuffel of een doekje dat lekker naar mama/thuis ruikt kan daarbij goed helpen! Tot slot: zorg dat je zelf niet gespannen bent. Want een kind wordt nog het meest wakker van een persoon die gestrest naast zijn bedje staat!