Opvoedingsvragen

Slaapt ze niet te weinig?

Onze dochter van 12 maanden slaapt overdag maar één uurtje. Ze wordt ‘s ochtends rond 07.00 uur wakker, gaat om 10.30 uur slapen en wordt dan na ’n uur weer wakker. Vaak laten we haar nog eventjes liggen, en dan gaat ze spelen en uiteindelijk jammeren. Dan halen we haar eruit. Na twee uurtjes merk je dat ze alweer moe begint te worden maar ze wil dan écht niet meer slapen. Soms misschien een half uurtje rond vieren, maar dat gaat moeizaam. Dus ze is vanaf 14.00 uur ’s middags tot 19.00 uur moe en jengelt constant. Eén uurtje overdag lijkt mij toch veel te weinig, maar we weten niet hoe we haar langer kunnen laten slapen. Mijn man past één keer per week op haar en dan slaapt ze soms wel bijna twee uur. Zou het dan aan mij liggen? We hanteren allebei altijd hetzelfde ritueel.

Om met je laatste vraag te beginnen: kinderen proberen de grenzen altijd het eerst uit bij die personen waarbij ze zich het veiligst voelen. Dus is het helemaal niet gek dat jij het meeste problemen hebt met het gedrag van je dochter. Maak je daar dus geen zorgen over, hoe vervelend het misschien ook voor jou zelf is. In feite is het een goed teken en zegt het iets over de band tussen jou en je kind.

Er spelen overigens waarschijnlijk meerdere redenen mee. Ten eerste is je kind nu een jaar en op die leeftijd storten sommige baby’s zich ineens in een actieve en soms lastige dreumesperiode. Er zijn eenjarigen die zich nu al vol drift op de grond kunnen laten zakken van woede. Of eenjarigen die ineens per se niet meer willen eten. Jouw dreumes toont de verandering door niet meer zoveel te willen slapen.

Het temperament van een kind kan daarbij ook een rol spelen. Sommige baby’s laten alles heel rustig over zich heen komen, terwijl anderen per se de wereld willen ontdekken en dingen willen meemaken. Vooral de laatste kinderen vinden het lastig om te gaan slapen en kunnen vechten tegen de slaap.

Er zijn ook kinderen die al snel laten zien dat ze een zogenaamd ‘wakker kind’ zijn. Die omschrijving zegt alles: het zijn kinderen die naar verhouding bijzonder weinig slaap nodig hebben. Een bij kleintjes zie je dan al vlug dat ze overdag nauwelijks tot zelfs helemaal niet meer slapen. Sommige van deze ‘wakkere kinderen’ vertonen daarbij geen dag- en nachtritme maar een weekpatroon of zelfs een tweewekelijkse cyclus. Ze kunnen dagenlang bijzonder weinig slapen en dan ineens halen ze de schade op een nacht of overdag in. Jij als ouder denkt dan: hoera eindelijk, mijn kind slaapt weer gewoon. Maar voor je kind is die korte periode van vel slapen niet meer geweest dan een soort bijtanken. En zodra de tank weer vol is gaat je kind er weer gedurende een week of twee tegenaan… zonder veel te slapen.

Wat je kunt doen is een paar dagen uitzoeken wat haar natuurlijke dagritme eigenlijk is. Je schrijft niets over de nacht dus ik ga ervan uit dat ze dan voldoende slaapt. Dus kijk wanneer ze echt vermoeid wordt en behoefte heeft aan slaap en hoe lang ze dan wil slapen. Indien je er geen problemen mee hebt kun je het eet- en slaappatroon van haar aan die natuurlijke behoefte aanpassen. En dat kan betekenen dat ze dus veel minder slaapt dan haar leeftijdgenootjes. Merk je dat ze blijft vechten tegen de slaap op het moment dat ze wel rust nodig heeft, dan kun je haar activiteiten op dat moment aanpassen.

Kinderen die zo enorm vechten tegen slaap willen graag iets beleven en hebben er moeite mee om in een kamer met dichte gordijnen gestopt te worden. Ze kunnen soms beter tot rust komen als je tijdens ‘slaaptijd’ een eind met ze gaat wandelen in de wagen. Ze hoeven dan niet te vechten omdat ze van alles kunnen zien om zich heen, en tegelijkertijd helpt het rustgevende schommelen ze vaak wel in slaap. Samen in een hangmat schommelen of lekker op de bank ‘hangen’ kan hetzelfde effect hebben.

Maak je niet te veel illusies over de tijdsduur waarin de ogen dichtgaan. Soms is een actieve dreumes na 10 minuten slaap al weer helemaal klaar voor de rest van de dag. Dat zit dan gewoon in de aard van het beestje.