Opvoedingsvragen

Wordt mijn dreumes door de Corona-crisis steeds zo gillend wakker? (2 mei 20)

Mijn dreumes wordt de laatste tijd soms keihard gillend wakker en is dan niet te troosten. Hij zweet ook helemaal. Ik dacht eerst dat hij Corona had maar hij heeft geen koorts en is ook niet snotterig of ziek. Wat kan dat zijn? Heeft het onze spanningen door de Corona-crisis te maken? 

Waar je kind last van zou kunnen hebben is nachtangst. Dit is niet hetzelfde als een nachtmerrie. Het verschil is dat je kind bij een nachtmerrie wakker wordt uit zijn REM-slaap. De REM-slaap is de droomslaap en herken je aan de Rapid Eye Movement (REM), dus de snelle oogbewegingen onder de gesloten oogleden. Een kind dat met nachtangst wakker wordt was juist heel diep in slaap en wordt dan plotseling wakker. Hij lijkt niet goed wakker te zijn.

Kinderen met nachtangst lijken erg in paniek te zijn.

Maar hij schreeuwt wel heel hard en maait vaak met armen en benen alsof hij je wil afweren, terwijl je hem juist probeert te troosten. Het kan voor ouders heel beangstigend zijn als je kind nachtangst heeft, juist doordat hij je niet toelaat en in paniek lijkt te zijn. Wat precies de oorzaak van nachtangst is, is niet duidelijk. Er wordt wel een link gelegd met de groei van het zenuwstelsel. Het komt ook veel bij jonge kinderen voor. Het kan ook een relatie hebben met sterke prikkels overdag.

Blijf rustig en probeer je kind niet wakker te maken.

Wat je het beste kunt doen is je kind heel rustig aaien en omhullen, bijvoorbeeld met zijn dekbed. Als hij erg zweet kun je zijn gezichtje met een nat warm washandje wassen. Praat zachtjes. Probeer je kind niet wakker te maken en hou hem ook niet met alle geweld vast, want daarvan wordt de paniek juist groter. Wat hij eigenlijk wil is zo snel mogelijk weer doorslapen.

De meeste kinderen groeien er weer overheen.

Over het algemeen is nachtangst niets om je zorgen over te maken, ook al is je kind niet benaderbaar en angstig. De volgende ochtend weet een kind meestal helemaal niet meer dat hij zo in paniek was. Kinderen groeien er ook overheen. Nachtangst komt meestal af en toe voor. Heeft jouw kind er echter elke nacht last van en lijkt het niet over te gaan, ga dan eens met de huisarts praten. Misschien is er dan iets anders aan de hand. Overigens kan er ook een link zijn met spanningen overdag. Dus levert de Corona-crisis veel spanningen op in jullie gezin, dan zou daar ook een link mogelijk zijn. Probeer dan overdag meer rust te creëren voor je kind, zodat die rust ook ’s nachts kan doorwerken.

Wil je meer weten over nachtangst en nachtmerries: Bij OPVON kun je voor € 10,- het boek ‘Kinderdromen’ bestellen via de webwinkel: https://opvoedingsvragen.nl/product/kinderdromen-e-1599/