Opvoedingsvragen

Hoe krijg ik voor mijn kinderen in deze Corona-tijd een beetje natuur in mijn appartement? (16 april 20)

Nu het zo mooi weer is en we niet echt naar buiten kunnen door Corona lijkt het me leuk om voor mijn peuter en kleuter iets aan ‘tuinieren’ te doen. Maar ik heb geen tuin en zeker geen groene vingers.

Ook zonder groene vingers en met weinig ruimte kun je kleine kinderen op een leuke manier met ‘tuinieren’ aan de gang laten gaan en ze een heleboel leren over de natuur. Voor ideeën ben ik in de boekenkast gedoken en vond daar in het boek ‘Hoe houd ik ze bezig’, van uitg. Cantecleer (1977) de onderstaande ingrediënten voor een leuke en leerzame ‘binnentuin’ met kinderen.

Een stengel selderij:
  • Je kunt je kinderen leren hoe een plant drinkt met een stengel selderij. Laat je kinderen de onderkant ervan af snijden met een bot mesje en daarna mag de stengel in een glas gekleurd water gezet worden. Na een paar uur kunnen je kinderen zien hoe het water is opgenomen in de stengel als ze die opensnijden. De selderij heeft namelijk gekleurde strepen gekregen.
Zaadjes tuinkers:
  • Zaai wat tuinkers op een diep bord. Je kinderen zien dat bijna groeien en als de stengeltjes groot genoeg zijn kunnen ze ze zelf afknippen en als beleg op een boterham eten (op een boterham met boter en suiker is dit misschien wel ongezond, maar ook erg lekker). Het kan ook door de sla natuurlijk en dat is wel gezond.
Een aardappel:
  • Neem een grote aardappel en laat je kinderen die aan de bovenkant uithollen. Daarna mogen er natte watten in de holte gedaan worden. Als je de onderkant afsnijdt kan de aardappel in een bakje water staan. De watten moeten goed nat blijven en als je daar vogelzaadjes op strooit krijgt de aardappel groene haren na een aantal dagen.
Een ui:
  • Steek in een grote ui drie cocktailprikkers en zet hem in een glas water zodat hij alleen met zijn onderkant in het water terecht komt. Zet hem op de vensterbank. Je kinderen zien dan het uiengroen groeien. Sommige uien gaan zelfs bloeien.
Een bruine boon:
  • Als je een bruine boon de hele nacht laat weken kunnen je kinderen hem de volgende dag op vochtige watten leggen op de bodem van een glas. De watten moeten goed vochtig blijven en dan zien je kinderen dat de worteltjes zich in het glas uitspreiden en dat er een stengeltje naar boven komt piepen.
Een paar eieren:
  • Met een paar lege eierdoppen kunnen je kinderen een tuintje maken. Zet de doppen in een eierkarton en laat je kinderen ze vullen met wat aarde. In iedere dop kan een andere voorgeweekte boon of erwt komen of andere zaden. Goed vochtig houden en wie weet komen er plantjes uit. Als ze 4 cm hoog zijn kun je ze in bloempotjes overplanten.