Opvoedingsvragen

Kijken andere ouders ook zo uit naar weer ‘gewoon doen’ in plaats van Corona-regels volgen? (7 mei 20)

Gisteren zat ik de persconferentie te kijken en merkte dat ik erg moe word van het hele gedoe rond Corona. Ik wil zo graag dat het allemaal weer ‘gewoon’ wordt voor mij en mijn kinderen. Dat stapje voor stapje vind ik moeilijk. Ik weet hoe groot het risico is, en tegelijkertijd… wil ik niet meer. Ben ik de enige die er zo over denkt?

Nou ik denk niet dat je de enige ouder bent die zich zo voelt. We beseffen allemaal terdege hoe ernstig Corona ingrijpt en hoe zwaar de gevolgen zijn als vooral kwetsbare mensen of ouderen deze ziekte krijgen. Dat risico is zo groot dat we met de hele samenleving offers moeten en willen brengen. Rutte zei dat gisteren wel mooi, we hebben dat met 17 miljoen mensen gedaan. En daar mogen we trots op zijn. Aan de andere kant is de realiteit helaas nog steeds dat het nog niet genoeg is. We zijn er nog niet. We mogen dan wel weer naar de kapper maar de festivals zijn nog een ‘no go’.

Gaat het goed, blijft het goed gaan?

Elk stapje dat wordt gezet moet weer geëvalueerd worden. Daarbij komt natuurlijk ook de zorg die er binnen veel gezinnen heerst over het weer naar school en naar het kinderdagverblijf gaan. Natuurlijk gunnen we onze kinderen weer een gewone schoolomgeving. Maar hoe gewoon is het met een halve klas? En is het echt echt echt wel veilig? Dat weten we dus niet.

En dan krijg je ook ineens weer die discussie rond de mondkapjes.

Rutte geeft aan dat het bewijs dat mondkapjes helpen dun is. Maar ja, als je in situaties zit waarin je contact met anderen slecht kunt vermijden dan is ‘iets’ beter dan niets. Dus moeten we allemaal achter de naaimachine gaan zitten of een T-shirt of sok verknippen om een mondkapje te maken, zodat we na 1 juni het openbaar vervoer in kunnen. Willen we dat graag? Nee natuurlijk niet. Maar doen we het? Ja natuurlijk wel. Zo lastig is de situatie waarin we zitten helaas.

Hoe groot de invloed van Corona op je gezin is: we weten het niet.

De hele Corona-crisis heeft impact op je leven, op je emoties, je relatie, je werk, je financiën, je huishouden, je kinderen. Welke invloed het allemaal precies heeft, dat weten we natuurlijk ook nog niet goed. OPVON heeft sinds de Corona-crisis startte elke dag een vraag gemaakt die te maken heeft met opvoeding in deze periode. Geregeld ging het daarbij over vragen die te maken hadden met dingen die in het nieuws gebeurden en nieuwe regels die werden ingesteld, maar het ging ook over de overbelasting waar je mee te maken krijgt als ouders, of de verveling, het werken via de laptop op de keukentafel, het thuisonderwijs, het verdriet, de angst en het rouwen.

We zitten met zijn allen in een onbekende rollercoaster.

Net als tijdens zo’n rit in een nieuwe achtbaan weten we nog niet wanneer het precies afgelopen zal zijn en welke hobbels we nog moeten gaan nemen. Dat is spannend en kost energie. Stapje voor stapje is inderdaad moeilijk. We willen zo graag een toverstafje en dat alles dan ineens weer gewoon is. Of het ooit weer helemaal gewoon wordt is daarbij ook nog eens de vraag.

Deel je ervaringen met anderen, daar leren we allemaal van.

Om zicht te krijgen op al deze gevolgen voor het gezinsleven doet de Hogeschool Utrecht onderzoek. Vind je het leuk om mee te werken aan dit onderzoek, dan kun je helpen door een vragenlijst in te vullen. Meer informatie over dit onderzoek en een link naar de vragenlijst vind je hieronder: https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/impact-van-de-coronacrisis-op-het-gezinsleven