Opvoedingsvragen

Zijn er ideeën voor activiteiten met een peuter die géén geld kosten en toch leuk zijn, nu we in deze Corona-tijd veel samen zijn? (18 april 20)

Omdat mijn peuter en ik zoveel samen zijn merk ik dat mijn ideeën om hem bezig te houden steeds hetzelfde zijn. Ik heb geen tijd of geld om speeltjes te kopen en ga ook niet veel de deur uit. Zijn er tips?

Wat je zoekt zijn ideeën die je gewoon kunt doen met spullen die je toch al om je heen hebt begrijp ik. Wat dat betreft kan de ‘opvoedtrukendoos’ je misschien helpen. Dit zit daar zoal in:

Spiegel:

Heb je een grote spiegel in huis, zet die tegen de muur en laat je kind zichzelf bekijken in de spiegel. Als hij dat eenmaal zat is, geef je opdrachtjes die hij moet doen terwijl hij naar zichzelf kijkt. Bijvoorbeeld springen, rondjes draaien, zijn tong uitsteken. Als jullie dat samen doen ligt je peuter vast heel snel op de grond van het lachen.

Kruimeldief/stofzuiger:

Laat je kind meehelpen in huis, bijvoorbeeld door de kleine bek van de stofzuiger direct aan de slang vast te maken of liever nog je kind de kruimeldief te geven. Dat kan eindeloos veel pret geven. Een nat doekje vindt een peuter ook heerlijk. Hij zal daar eindeloos je keukendeurtjes mee poetsen.

Mobiel:

Zet je mobiel op opname en vraag je kind om zelf een boekje voor te lezen of zing samen een liedje. Daarna draai je het weer af en hoort je peuter zichzelf.

Keukenspullen:

Zet op de onderste plank van je keukenkastje alleen maar plastic bakjes en pollepels en laat je kind daarmee zijn gang gaan. Is het warm weer: geef ijsblokjes in een plastic kom met een pollepel. Hij zal zich kostelijk amuseren terwijl de ijsblokjes aan het smelten zijn.

Bakje water:

Geef je peuter een bak water of een laagje water in een emmer en laat hem daarin poppenkleertjes of zakdoeken wassen. En daarna mogen ze over de verwarming drogen.

Doos:

Verzamel voorwerpen en kleine speeltjes in een grote kartonnen doos en laat je kind deze uitzoeken. Vooral speeltjes die hij al een tijd niet heeft gezien vindt hij vast weer reuze interessant. Maar ook een oude portemonnee, lepels, een kladblokje, een stressballetje, kleine doosjes of washandjes kunnen veel plezier geven.

Sokken:

Laat je peuter een mand sokken bij elkaar zoeken. Kleur bij kleur.

Fruit:

Laat je peuter helpen bij de maaltijd. Zo kan hij bijvoorbeeld een banaan in stukjes snijden of frambozen in een bakje doen voor het toetje en meehelpen de sla door elkaar te husselen. Met een groot schort voor voelt hij zich een echte kok.

Tijdschriften:

Heb je toevallig oude kranten, tijdschriften bewaard? Geef je peuter deze stapel en laat hem lekker zijn gang gaan. Als je van papier proppen maakt kan hij er ook lekker mee gooien.

Kaarten:

Heb je oude (kerst)kaarten of enveloppen? geef je kind een tasje en laat hem kaarten in huis bezorgen. Bijvoorbeeld bij de beer, bij papa, bij mama… Een doos kaarten is ook een bron voor plezier, omdat je kind dan de kaarten kan bekijken, bij elkaar leggen, je kunt verhaaltjes of liedjes bij kaarten verzinnen etc.

Hoedjes:

Haal je oude petten, hoedjes, en sjaals uit de kast en laat je peuter zich verkleden. Als je zelf ook meedoet is het natuurlijk dikke pret. En daarna samen op de foto natuurlijk.