Opvoedingsvragen

Bang voor vreemden

Mijn zoontje wordt binnenkort 4 jaar. Hij is erg moeilijk met nieuwe kindjes, vooral in groepen. Hij vindt het moeilijk om naar feestjes te gaan (5 kindjes waarvan hij er 3 kent), ook activiteiten in groepen vindt hij stom en heeft er geen zin in. Hij gaat naar de crèche wat goed gaat. Ik weet bijna zeker dat hij het eng vindt en eigenlijk best wil maar niet durft en dus alles stom vindt. Het voelt voor hem niet veilig.

Vraag: in hoeverre moet je dingen niet forceren en dus bij feestjes na 10 minuten weggaan en in hoeverre moet hij daar doorheen en hoe dan. Het zou voor hem zelf zoveel makkelijker zijn. Hij moet wat weerbaarder worden, zeker gezien de basisschool die eraan komt eind dit jaar.

De crèche is vertrouwd

Dat is een lastige kwestie. Voor elke aanpak is iets te zeggen. Als ik uitga van de leeftijd van je zoontje dan kan ik het volgende zeggen: veel kinderen van vier jaar of bijna vier jaar vinden het heel gezellig om te spelen met hun vaste clubje van de crèche. Dat zijn kinderen die ze elke dag zien en daarom heel goed kennen. Het is iets heel anders wanneer kleine kinderen op verjaarsvisite gaan. Want zo’n situatie is niet zo herkenbaar als de crèche.

Met vijf jaar zijn ze toe aan kinderfeestjes

Het is niet voor niets dat kinderen eigenlijk pas echt aan kinderfeestjes toe zijn als ze vijf jaar worden. Dan zitten ze al een jaar op de basisschool en hebben ook al eens bij klasgenootjes gespeeld. En dan zijn ze toe aan spelletjes en wedstrijdjes. Dat je zoontje het dus nog niet zo leuk vindt om naar feestjes te gaan vind ik niet vreemd. Wat dat betreft zou ik niet aanraden om dingen te gaan forceren. Laat je kind gewoon ‘snuffelen’ aan al die nieuwe activiteiten zoals feestjes bij andere kinderen. Maar verwacht niet dat hij het al goed kan volhouden.

Papa of mama is er gewoon bij

De meeste peuters hebben op partijtjes hun ouders gewoon nog bij zich. Die drinken gezellig koffie terwijl de kleintjes wat spelletjes doen of naar een verhaaltje luisteren. De veilige haven is er dan gewoon bij. Dat je kind weerbaarder moet worden… dat kan ik me natuurlijk ook best voorstellen. Weerbaarder worden bereik je echter meestal niet door een kind te dwingen om op een partijtje te blijven. Meestal houden kinderen daar akelige jeugdherinneringen aan over.

Benoem wat hij heeft gedurfd

Wat je wel kunt doen is je kind positief benaderen over alles wat hij wel aandurft. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Wat goed dat je even met dat kindje gespeeld hebt’. Ook al wat het maar vijf minuutjes. Hij voelt zich dan trots om iets wat hij deed, en dat verhoogt zijn weerbaarheid. Want door dat gevoel van trots durft hij een volgende keer ook iets beter met anderen te spelen. Zo’n aanpak werkt altijd beter dan de aanpak waarbij je steeds meer van het kind vraagt dan hij eigenlijk wil geven.

Veel kleuters zijn nog erg verlegen

Hij is nog jong. Het komt vast wel goed. Ook als kinderen naar de basisschool gaan duurt het vaak wel een half jaar voor ze regelmatig bij klasgenootjes over de vloer durven te komen. Er zijn veel kleuters die het wel aandurven een kindje thuis te vragen, maar die voor geen goud de voet over de drempel bij het andere kindje zetten. En toch komt dat moment op een gegeven moment ook wel.