Opvoedingsvragen

Beste vriendje

Mijn zoon van bijna 5 is de laatste tijd erg moeilijk te corrigeren en hangt enorm veel aan 1 vriendje bij hem uit de klas. Hij wordt nu steeds drukker en drukker. Hij luistert totaal niet meer. Het lijkt wel of ie je niet hoort. Ook in een rustig 1 op 1 gesprek geeft ie geen antwoord. En alles wat dat ene jongetje doet wil hij ook. De juffrouw van de klas geeft nu ook aan dat hij slechter luistert in de klas en dat zijn schoolprestaties achter blijven. Wat nu? Wat is het advies in de omgang met dat andere jongetje?

Heel druk en wild

Er zijn verschillende redenen voor het gedrag van je zoontje. Wat je veel ziet bij kleuters is dat ze op een gegeven moment heel druk en wild kunnen worden. Dat heeft soms te maken met hun positie in de groep of het feit dat de school wel veel eisen stelt. Voor kleuters is het soms moeilijk om zich goed te handhaven. En dan kunnen ze zich gaan afreageren via druk en lastig gedrag. Het kost een kleuter veel energie om op school rustig te zijn en zich aan de regels te houden. Wat je vaak ziet is dat een kind zich thuis gaat afreageren terwijl het op school nog wel lukt om rustig te blijven. Voor jouw zoontje is dat echter ook al moeilijk gebleken.

Rol in de klas

Het kan zijn dat hij zijn positie in de groep probeert te handhaven door achter dat ene jongetje aan te lopen. Dat jongetje heeft misschien een belangrijke rol in de klas? Vraag eens aan de leerkracht hoe dit precies zit. Soms zijn het de leidertjes waar een kleuter bij wil horen. En soms zijn dit zelfs negatieve leidertjes, belhamels die de klas overschreeuwen bijvoorbeeld. Overleg dus met de leerkracht. Misschien zit jouw zoontje ook bij dat jongetje in een groepje, en geeft dat teveel uitdaging voor hem? In overleg met de leerkracht kunnen er soms in wat praktische veranderingen al oplossingen zitten.

Vriendjes willen zijn

Wat ook kan zijn, is dat je zoontje eigenlijk heel graag vriendje wil zijn met het betreffende kindje maar daar nog onvoldoende mogelijkheden voor ziet. Hij moet zich dan waarmaken tijdens de les en dat kan moeilijk voor hem zijn. En ook dat kan hij dan thuis weer afreageren. Is dit het geval dan kun je je zoontje helpen door zelf als ouder contact te leggen met de ouder van het betreffende kindje. Je kunt dan bijvoorbeeld speelafspraken maken. Wat heel handig kan zijn is als je voorstelt om beide kinderen uit school te halen, zodat het kindje bij jullie kan spelen. Ouders vinden dat vaak prettig omdat ze dan zelf niet naar de school hoeven. Als je dan iets heel leuks regelt om te doen, heeft de vriendschap tussen de twee jongetjes meteen al een goede start. Ga bijv. naar de kinderboerderij, zwemmen, koekjes bakken….

Kloppen de regels?

Blijft je kind druk en wild, ga dan de regels voor hem nog eens goed na. Kloppen de regels nog met zijn leeftijd? Misschien helpt het als je hem een beetje meer vrijheden geeft. Iets verder weg buiten spelen, iets langer opblijven, dingen die hij nu wel mag omdat hij al vijf jaar is… dit alles kan hem het gevoel geven dat hij als groter kind door jou gezien wordt. Daar tegenover staat dat je ook helder moet zijn in wat je wel en niet van hem accepteert. En overtreedt hij de regels, dan moet duidelijk zijn wat het gevolg daarvan is. Je hoeft niet boos te worden of straf te geven, maar wees er wel consequent in.

Rennen in het park

Tenslotte is het belangrijk dat je kind de kans heeft om zijn boosheid of frustratie op een veilige manier af te reageren. Het klinkt misschien vreemd maar het kan een kleuter echt helpen om even heel hard te gaan rennen door het park, of flink tegen een voetbal aan te schoppen als hij zo boos is. Of stimuleer hem om zijn boosheid even goed naar buiten te gooien door hard te schreeuwen en te stampen. Stimuleer hem bijvoorbeeld om nóg harder te roepen, of nóg harder tegen een kussen te schoppen. Het is voor een kleuter vaak moeilijk als hij boos is en steeds tot rust gemaand wordt. Dan moet je je boosheid steeds inhouden en blijft het maar ‘onrustig van binnen’. Maar mag je even heel erg boos schreeuwen en stampen … dan kan die kwaadheid er lekker uit. En komt daarna de rust weer terug.