Opvoedingsvragen

Driftige buien

Onze dochter van net 5 was tot een half jaar geleden een lief, pittig maar ook onzeker meisje. Ongeveer een half jaar geleden kon ze ineens erg opvliegen, ze werd dan erg boos, soms hysterisch. Ze heeft dit nog steeds al is het al wel wat minder. Zo is ze lief en zo vliegt ze weer op. Ze is dan dwars, slaat soms, gooit met deuren of andere voorwerpen en schreeuwt. Ze heeft een babyzusje die natuurlijk ook een hoop aandacht krijgt van de omgeving (leert lopen, praten etc). Zou dit een deel van het probleem zijn? Zelf denk ik dat ze het op school ook wel zwaar heeft, al zegt de juf dat het goed gaat. Ze heeft een slecht concentratievermogen.

Een aantal factoren

Je geeft inderdaad meerdere dingen aan die een rol kunnen spelen. Wat dat betreft is het meestal zo dat er niet één oorzaak is, maar dat alle kleine beetjes samen voor een kleuter ook teveel kunnen zijn. Je moet het zo zien, dat een kind elke dag een emmer energie ter beschikking heeft. Die energie heeft hij nodig om op school op te letten en braaf te zijn, om dingen te doen en te leren et cetera. Sommige dingen kosten niet zoveel energie, anderen een heleboel.

Dat kleine humpie

Soms heeft je kind even geen puf meer om dingen te doen. Heel vaak is de emmer energie bij kleuters leeg aan het einde van de schooldag. Dan is het mooi geweest met opletten en braaf zijn. Dat de juf dus aangeeft dat het op school goed gaat is niet vreemd. Toen was de emmer nog niet leeg. Dat het thuis moeilijk is, wordt daardoor ook verklaard. Je kind geeft met haar gedrag aan dat het allemaal echt niet meer gaat. En dan komt daarbij dat er een klein humpie rondloopt dat je kleuter misschien erg stoort. Die krijgt allerlei leuke aandacht, die hoeft niet zoveel als zij!

De emmer energie

Kortom… alles bij elkaar opgeteld is het begrijpelijk dat je kleuter zich zo lastig gedraagt. Wat ze nodig heeft is extra energie in haar emmertje. Die kan ze op verschillende manieren krijgen. Je kunt extra aandacht inbouwen op de dag, aandacht alléén voor haar, zonder dat er anderen bij zijn zoals kleine zusjes. Je kunt haar ook een beetje meer privileges geven dan ze al had. Een kwartiertje later naar bed omdat ze al zo groot is en dan alleen maar lekker op de bank tegen mama aanhangen in dat kwartier. Ze voelt zich dan stoer en tankt ook wat bij. Het geeft je kleuter ook energie als je haar beloont wanneer ze zich goed gedraagt, ook al doet ze iets wat ze al heel lang kan. Bijvoorbeeld: goed dat je je jas ophangt. Wat kun je dat toch knap! Even zo’n trots gevoel doet een kleuter veel goed.

Boos zijn

Los van dit alles is het belangrijk dat je de regels in huis goed onder de loep neemt en ook nagaat hoe ze gehandhaafd worden. Als een kleuter zich moeilijk gedraagt worden de regels soms langzamerhand ongemerkt wat ruimer. Alleen al om het geschreeuw en boze gedrag tegen te gaan ga je soms dingen accepteren die je eigenlijk niet wil. Zet daarom op papier wat je regels zijn en ook wat je gaat doen als ze de regels overtreedt. Bespreek dat maar met haar op een rustig moment. Zo weet zij ook waar ze aan toe is. Je kunt heel goed zeggen dat ze best boos mag zijn, maar niet mag schreeuwen in de huiskamer. Maak maar een plek in huis waar ze wel mag schreeuwen. Zo verbiedt je haar gedrag niet, maar je verbindt er wel consequenties aan. En die moet je dan ook heel strikt handhaven. Daar leert ze van dat jouw regels de echte regels zijn. En hoe gek dat ook mag klinken: juist duidelijke regels geven een kind weer energie. Want het kost ook veel als jij als kleuter mag bepalen hoe het in huis gaat. Daar is een kleuter nog veel te jong voor.