Opvoedingsvragen

Een van de Corona versoepelingen ging over sporten. Daar heb ik een vraag over. (25 april 20)

Ik heb begrepen dat kleine kinderen binnenkort weer mogen gaan sporten, ook als ze geen lid zijn van een club. Maar om welke sporten gaat het dan en kan ik mijn kind daar zomaar naartoe laten gaan?

Inderdaad is er besloten dat kinderen weer mogen gaan sporten. Tenminste, het gaat alleen om trainingen van sporten in de buitenlucht en niet om wedstrijden. De start hiervan is 29 april, dus dat is al snel.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen afstand te houden bij het sporten.

Er wordt rekening gehouden met twee leeftijdsgroepen. De kleintjes tot en met twaalf jaar hoeven geen afstand van elkaar te houden. Dat heeft te maken met de verwachting dat zij elkaar waarschijnlijk niet zullen besmetten. En bovendien is het moeilijk om die kleintjes afstand te laten houden. Kinderen t/m 12 jaar mogen ook op de veldjes en pleintjes zelf vrij spelen en sporten. Hierbij hoeven zij geen afstand te houden. De groteren van 13 tot en met 18 jaar mogen samen trainen maar zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.

De gemeenten en sportaanbieders regelen deze trainingen.

De gemeenten moeten deze sportactiviteiten regelen, dus als je daarover meer wilt weten raad ik je aan de website van je eigen gemeente te bezoeken. Je kunt ook de sportclub in de buurt benaderen en vragen hoe zij alles gaan organiseren en waar je je kind eventueel moet opgeven voor de trainingen. Het kan van belang zijn om je te melden zodat de sportaanbieder rekening kan houden met het aantal kinderen dat wil komen.

Er is een protocol met richtlijnen van het NOC*NSF.

Overigens heeft de NOC*NSF een protocol gemaakt waarmee de sportactiviteiten zo goed mogelijk kunnen worden georganiseerd binnen de richtlijnen van het RIVM. In dat protocol staan regels voor de gemeenten maar ook regels voor alle kinderen die gaan sporten. Het gaat daarbij om zaken die wij allemaal al honderd keer hebben gehoord, zoals thuisblijven als je ziek bent of milde symptomen hebt of als iemand in het gezin klachten heeft, niezen in je ellenboog, papieren zakdoekjes gebruiken en geen handen schudden. Maar er staan ook specifieke sportregels in.

Voor het sporten gelden speciale regels.

Je kind mag met één begeleider naar de sportlocatie komen. En hij mag er alleen zijn als hij daadwerkelijk gaat sporten, dus niet om langs de lijn te kijken. Ook moet je kind voordat hij gaat sporten thuis naar de w.c. gaan en zijn handen wassen voor hij weggaat. Hij moet ook thuis douchen. Hij mag niet eerder dan 10 minuten voor het sporten start komen en hij moet na het sporten meteen weer naar huis. Als een kind wil drinken tijdens de training, dan moet hij dat doen uit een eigen bidon die hij van thuis heeft meegenomen.

Wil je meer weten over dit protocol, kijk dan op: https://nocnsf.nl/sportprotocol
De adviezen van de overheid met betrekking tot sporten vind je hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport