Opvoedingsvragen

Hoe houd ik mijn kinderen gezellig bezig in de meivakantie nu we door Corona niet weg kunnen? (24 april 20)

Wij hadden oorspronkelijk het plan in de meivakantie naar het buitenland te gaan met zijn vieren, maar door Corona is dat plan in het water gevallen. We hebben een tuin en ik wil graag ideeën voor activiteiten die we met ons gezin kunnen doen buiten, zodat de kinderen toch een vakantiegevoel hebben.

Dat is een goed idee. Het schoolwerk apart zetten, en de boel de boel laten, zodat jullie samen kunnen genieten van de vakantiedagen. Hierbij drie ideeën voor vakantie activiteiten in eigen tuin.

Natuur-domino

In plaats van domino stenen gebruik je allerlei materialen uit de natuur voor dit domino spel. Het spel begint doordat een van de deelnemers twee voorwerpen uit de natuur naast elkaar op de grond legt, bijvoorbeeld een steen en een takje. Die twee voorwerpen vormen samen de ‘natuurdominosteen’. De volgend speler zoekt in de buurt naar een van de twee voorwerpen. Heeft hij er een, dan legt hij die er naast. Dus steentje naast steentje bijvoorbeeld. En daarnaast mag hij weer een nieuw voorwerp uit de natuur leggen, bijvoorbeeld een blaadje. De volgende speler zoekt dan óf een blaadje, óf een takje die aan de andere kant aangelegd kan worden. En zo ga je door net zolang tot er niets meer aangelegd kan worden. Of net zolang tot de tuin vol ligt… of je zin hebt in een ijsje.

Foto-zoektocht

Maak op een onbewaakt ogenblik een heleboel foto’s van dingen in je tuin. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe kleiner je het deel van de tuin kunt maken dat op de foto staat. Je kunt de foto’s afdrukken, maar je kunt ze ook op een iPad of mobiel laten zien. En dan moeten de kinderen proberen te vinden waar je het gefotografeerd hebt. Ben je heel creatief, dan kun je de foto’s in een soort bingospel of lottospel opnemen. Maak dan een A-viertje met allemaal kleine fotootjes erop. De kinderen moeten dan aankruisen welke foto ze zien. Als ieder gezinslid een eigen A-viertje krijgt met een variatie aan foto’s wordt het spannend wie de kaart het eerste vol heeft.

Levend ganzenbord

Hier heb je wel even wat voorbereiding voor nodig, maar je kinderen zullen er veel plezier aan beleven. Maak papiertjes met 62 nummers, en hang of leg die overal in de tuin. Dit zijn de nummers van het ganzenbord spel. Bedenk allerlei kleine opdrachtjes die je bij verschillende nummers moet gaan doen. Bijvoorbeeld: zing een liedje, vertel een mop, maak een foto van de hele familie, ga op je hoofd staan, probeer grote bellen te blazen met deze bellenblaas etc. Sommige nummers bevatten zo’n opdracht, en andere nummers niet, net als bij ganzenbord. Je kunt ook opdrachten geven als: ga drie stappen terug. Of: neem wat lekkers uit dit trommeltje. Laat je fantasie zijn gang gaan. Je kunt de familie in twee groepen verdelen die ieder een eigen traject volgen, waarbij de dobbelstenen bepalen hoe snel je gaat en waar je terecht komt. Maar het is net zo leuk om met zijn vieren één groep te vormen en samen de opdrachten te doen. En ben je aan het eind gekomen, dan begin je gewoon weer overnieuw als je nog niet alles hebt gedaan.