Opvoedingsvragen

Hoe kan ik in deze Corona-tijd Bevrijdingsdag met mijn kinderen vieren? (5 mei 20)

Ik wilde graag met mijn kinderen naar bevrijdingsfeesten maar alles is afgelast natuurlijk. Ik wil er toch wel aandacht aan besteden. Zijn daar ideeën voor?

Online zijn er wel activiteiten waar kinderen aan mee kunnen doen. Maar Bevrijdingsdag 2020 is ook het uitgelezen moment om het gesprek met je kinderen aan te gaan over wat vrijheid eigenlijk inhoudt, zowel met betrekking tot de geschiedenis van de oorlog als ook voor je kinderen zelf.

Corona perkt de vrijheid van kinderen in.

Zeker nu de Corona-crisis iedereen in zijn vrijheid inperkt, voelen kinderen ook hoe belangrijk het is om vrij te mogen zijn en te doen wat je zelf graag wilt. Je kunt daar op een mooie manier met je kinderen over in gesprek gaan, of daar samen een tekening of kunstwerk over maken. Op de site van de nationale kinderherdenking staan een heleboel vrijheidswensen die door kinderen zijn ingediend. Dat kan je helpen om er met je kind over te praten. Laat je kind bijvoorbeeld een of enkele wensen uitkiezen die op de site staan en vraag: Welke wens vind jij zelf belangrijk? Je kunt ook ieder zelf een wens opschrijven. En daar weer samen over praten. Kijk op de website: https://www.nationalekinderherdenking.nl/vrijheidswensen

Praat met je kinderen over wat zij vinden van de Corona-regels.

Wat je nu ook kunt doen is bespreken wat je kind het moeilijkst vindt aan het inperken van de vrijheid door Corona. Misschien is dat iets waar jij je zelf niet eens van bewust bent. En misschien valt er ook nog wel iets aan te doen. Soms denken kinderen dat ze nu dingen niet meer mogen die wel kunnen. En je kunt het samen ook hebben over de kleine stapjes die de regering nu weer neemt in de richting van meer vrijheid. Wat vindt je kind daarvan? Vindt hij het fijn om bijvoorbeeld weer naar school te gaan, of is het ook een beetje eng?

Bekijk samen de kinderrechten en doe de quiz.

Vandaag is het ook een mooie dag om samen naar de rechten van kinderen te kijken. Deze zijn wereldwijd vastgesteld. Veel kinderen weten eigenlijk niet welke rechten het eigenlijk zijn. Het is leuk om daar samen over na te denken. Laat je kind bijvoorbeeld een aantal rechten van kinderen bedenken. En check dan samen of dat ook werkelijk een recht is. Het is ook goed om zo in gesprek te gaan over de regels in huis. Zijn die logisch, ook voor je kinderen? Vinden ze dat er dingen gewijzigd moeten worden? En ben jij het daar mee eens? Kunnen jullie tot een compromis komen? Zo’n gesprek kan tot mooie resultaten leiden. Er is overigens een leuke quiz gemaakt over kinderrechten: https://www.kinderrechten.nl/jeugd/quizzzzz/

Algemene informatie over kinderrechten vind je op: https://www.kinderrechten.nl/