Opvoedingsvragen

Hoe kan ik mijn kind helpen bij haar angst voor ziek zijn door Corona? (29 maart 20)

Mijn dochter van vier begint steeds vaker te zeggen dat ze Corona eng vindt. We hebben in de familie nu iemand die ziek is geworden en misschien Corona heeft. Wij hebben geen fysiek contact met hem gehad. Hoe kan ik haar helpen?

Praten met kinderen is altijd goed, maar de échte taal van een kind is het spel.

Ook de fantasie is voor een kind enorm sturend. Je kunt een kind van alles vertellen, maar in hun hoofd zijn er allerlei anderen dingen aan de hand die een probleem soms ook veel groter maken dan het is. Een kleuter kan bijvoorbeeld denken dat hij de schuld is van Corona, omdat hij niet geluisterd heeft naar papa en mama.

Peuters en kleuters kunnen ook allerlei monsters zien die de schuld zijn van de Corona.

Zeker als het gaat om iets ‘onzichtbaars’ kan de fantasie met een kleuter op de loop gaan. Zoals al vaker is gezegd kan tekenen of knutselen een kind helpen om wat in zijn hoofd zit vorm te geven. Het klinkt misschien bizar maar een tekening van ‘Corona’ maken kan een kind helpen. Misschien wordt het een keurig plaatje van een rondje met uitsteeksels, zoals we vaak op foto’s zien, maar het kan ook de vorm van een monster aannemen.

Iets wat je kunt zien voelt tastbaarder en daardoor kan een kind beter overweg met zijn angst.

Zo kan hij de tekening van het Corona-monster opvouwen of verfrommelen en in een doosje opsluiten. Dat helpt om het van je af te zetten. Spelen met speelgoed helpt een kleuter ook, om het ‘verhaal’ van zijn angst te vertellen en daardoor minder angstig te worden. Dat kan door met alle poppen knuffels een monster te lijf te gaan bijvoorbeeld. Sommige kinderen kunnen dan heel verlekkerd of juist heel intensief in een speelgoedmonster gaan knijpen of erop slaan. Puur om hun angst en boosheid kwijt te raken.

Ziekenhuisje spelen helpt een kleuter om zijn emoties te verwerken.

Kinderen kunnen ook directer spelen met hun angst, bijvoorbeeld door ziekenhuisje te spelen. Dat kan met poppen en knuffels maar ook broertjes en zusjes kunnen in het spel meedoen. Je ziet dit vaak gebeuren met kinderen die zelf ziek zijn geweest of in het ziekenhuis hebben gelegen. Wat ze hebben meegemaakt wordt verwerkt door anderen te onderzoeken of nep-injecties te geven. Als een kind in de rol van dokter speelt wordt hij baas van de situatie en kan zijn angst zo verwerken. Wat je kind ook speelt en hoe hij het ook doet, het helpt hem om zijn angsten te verwerken.

Wat jij kunt doen is met je kind ‘meespelen’ als hij dat wil.

Je kunt hem helpen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik ben benieuwd wat er nu gebeurt’ of ‘hoe zou dit verder gaan’. Dan vult een kind zelf soms al aan: ‘Nou hij wordt nu héél erg ziek en nu moet hij in bed’. Dan kun je samen zoeken naar een plekje waar de knuffel het beste in bed kan liggen. En dan gaat het verhaal weer verder. Het is mogelijk dat de zieke knuffel dagenlang in een hoekje van de kamer in bed ligt. En het kan ook zijn dat het spel snel afgelopen is en de knuffel in drie tellen weer Corona-vrij is. Dat maakt allemaal niet uit. Want in de fantasiewereld van een kind kan alles.