Opvoedingsvragen

Hoe kan ik morgen toch een gezellige Corona-Koningsdag maken? (26 april 20)

Mijn kinderen verheugen zich ieder jaar op de vrijmarkt en daar komt nu helemaal niets van. Ik zie wel allemaal ideeën online langskomen van online vrijmarkt maar dat gaat voor ons niet werken. Wij wonen ook niet in een buurt waar iedereen elkaar kan zien vanaf het balkon. Dus gezamenlijk vieren is er dan ook niet bij.

Koningsdag kan ook leuk zijn zonder vrijmarkt.

Het is jammer dat we niet zoals altijd met kleedjes op de stoep of in het park kunnen zitten waar je oude spullen kunt verkopen en de kinderen als muzikant of met een spelletje wat kunnen verdienen. Wat je wel kunt doen is het zoveel mogelijk tot een gezellige dag maken, en dat kan heel goed in het teken van Koningsdag.

Zing mee met het Wilhelmus.

Landelijk is er natuurlijk het een en ander opgezet en misschien wordt in er jouw omgeving ook iets gedaan. Dat kun je uiteraard op de website van jullie gemeente vinden. Wat je natuurlijk met het hele gezin doet is de vlag uithangen en om kwart voor tien naar de klokken luisteren die in heel Nederland beieren. Misschien hebben jullie zelf ook een koeienbel of klokkenspel waar je kind mee kan beieren. Om 10 uur is het samen het Wilhelmus zingen. Daarna kun je op televisie van alles volgen, maar als je dat niet wilt, zet dan met je kinderen de hele dag in het teken van oranje en rood/wit/blauw. En maak er zelf iets koninklijks van.

Oranje boven en rood/wit/blauw daarbij.

Laat iedereen een voorwerp in of om het huis zoeken dat oranje is. Zorg dat de anderen niet zien wat je hebt gevonden. Daarna wordt er een raadspel gedaan. Om de beurt mag iemand raden wat je hebt gevonden, en je mag alleen antwoorden met ja of nee.

Maak samen de rood/wit/blauwe vlag. Iedereen in huis kleed zich volledig in één kleur: rood, wit of blauw. Oranje mag ook voor de wimpel. En daarna een foto ervan maken natuurlijk. Heb je schmink in huis, schilder dan ook je gezicht in de kleur van je vlagdeel.

Koningsdagwedstrijdjes in de tuin.

Ouderwetse wedstrijdjes die vroeger op Koninginnedag gespeeld werden, nog voor de vrijmarkt kwam, doen het ook altijd goed. Een paar ideetjes:
– hang een lang touw door de tuin en hang daar aan touwtjes stukken peperkoek aan. Nu maar koekhappen, met je handen op je rug.
– neem twee tassen/koffers met daarin een jas, muts, das en doe twee aan twee een wedstrijdje. Zet een parcours uit dat gelopen moet worden met de koffer. Aan het eind moet de koffer open, en moeten de kleren aan. Wie het eerste klaar is heeft gewonnen.
– doe hetzelfde parcours met een ei op een lepel of met een boek op je hoofd.

Vorm samen een koninklijk gezin.

– Speel deze dag zelf voor koning/koningin en prinsen/prinsessen. Verkleed iedereen met mooie mantels en lange jurken, of maak deze zelf van stof, lakens, crêpe papier, wat je maar kunt vinden. Maak ook zelf mooie kronen, bijvoorbeeld van karton. Versier ze en als iedereen mooi aangekleed is wordt natuurlijk een staatsieportret gemaakt.
– Zing het Wilhelmus in deze mooie outfit en maak daar een heel bijzondere filmopname van! Je kunt ook een Corona-Koningsdag film maken. Verzin dan eerst samen het verhaal en neem het dan op.
– Maak een kunstwerk dat met Koningsdag te maken heeft. Al het materiaal dat je in huis kan vinden mag je ervoor gebruiken. Iedereen kan zijn eigen kunstwerk maken, maar misschien is het nog leuker als je samen een heel groot kunstwerk maakt. Geen idee? Schilder dan jullie net gefotografeerde koningsstaatsieportret na op een groot stuk hout of karton.