Opvoedingsvragen

Hoe krijg ik de kinderen zover dat ze tijdens deze Corona-crisis hun spullen opruimen? (30 april 20)

Onze hulp komt sinds de Coronacrisis niet meer en we moeten dus zelf alles schoonhouden en opruimen. Ik heb een groot huis, dus dat is een klus. En ik word gek van mijn kinderen die overal hun troep laten liggen. Hoe zorg ik ervoor dat ze wél opruimen?

De Corona-crisis heeft alles in één klap stopgezet en nu moeten we onze weg vinden in de nieuwe ‘anderhalve meter maatschappij’. Dat is niet altijd zo simpel, zoals jij ook omschrijft. Als je het gewend bent dat je huis geregeld wordt bijgehouden door een schoonmaker, dan is het even slikken wanneer je dat zelf weer moet gaan doen. Daarbij komt dat werk en gezin in deze Corona-tijd juist veel tijd vergen. En extra lastig: met alle gezinsleden voortdurend in en om het huis wordt er ook sneller meer rommel gemaakt. Je moet voor het schoonmaken en opruimen dus een systeem vinden, ander slibt je huis bij wijze van spreken dicht met vuil en rommel.

Ga na waar in huis de meeste rommel ligt.

Wat je als eerste moet doen is je probleem in kaart brengen. Je zegt dat je gek wordt van je kinderen omdat ze troep laten liggen, maar wat ergert je nu precies? Want ‘troep’ kan van alles zijn. Dus hou bij wat je irriteert op een dag. Gaat het om tassen en schoenen in de gang? Of zetten je kinderen hun lege bekers niet terug op het aanrecht? Liggen er overal lege zakken chips? Of gaat het om speelgoed dat op de grond slingert en waar je over struikelt?

Check waarom het probleem juist op die plek zo groot is.

De volgende stap is nagaan of je kunt ontdekken hoe het komt dat juist op die plaats zoveel rommel ligt. Als je een goed beeld hebt van hoe en waar de rommel zich opstapelt kun je soms ook al aan de oplossing werken. Als er spullen in de gang liggen, kan dit te maken hebben met te weinig ruimte om dingen in op te bergen. Kunnen je kinderen hun schoenen niet kwijt in de kast, dan slingeren ze door de gang. Hetzelfde geldt voor speelgoed. Soms blijkt er gewoon te weinig kastruimte te zijn voor al het speelgoed dat in de loop der tijd is aangeschaft. Ook op slaapkamers kan dit meespelen. Is de klerenkast bijvoorbeeld groot genoeg?

Een goed gesprek met gebruik van de ik-boodschap.

Ga nu op een rustig moment met je kinderen praten. Doe dit niet als je kwaad bent om dat je weer over een rondslingerend voorwerp bent gestruikeld, maar doe het op een rustig moment. Je kunt er een familievergadering van maken, maar je kunt ook met ieder kind apart praten. Leg jouw probleem voor. Zeg dus niet: ‘Jij bent zo slordig’. Maar maak er een ik-boodschap van: ‘Ik vind het lastig dat ik over jouw speelgoed struikel. Ik zou graag zien dat dit wordt opgeruimd’. Leg het probleem voor en laat je kind meedenken over een oplossing. Misschien heeft hij daar ideeën voor. En misschien laat je kind je wel een probleem zien waar je zelf niet aan had gedacht. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil mijn jas wel ophangen, maar de kapstok hangt vol met jassen die wij nooit gebruiken.’ De oplossing is dan in feite: kapstok leegruimen en alle jassen die je nu niet gebruikt wegbergen.

Sommige kinderen hebben een steuntje in de rug nodig.

Het kan ook zijn dat je kind van zichzelf weet dat hij slordig is en daar echt wel iets aan zou willen doen, maar daar hulp bij nodig heeft. Het kan helpen om dan een signaal af te spreken waarmee je hem eraan kunt herinneren dat iets mee naar de eigen kamer moet en niet in de huiskamer hoort. Dat werkt beter dan wanneer je steeds boos wordt of gaat mopperen. Ook heel belangrijk: let er op als je kind wél iets opruimt, en zeg daar iets liefs over. Als je de eerste pogingen namelijk niet opmerkt, zal een kind de goede bedoelingen al snel weer vergeten. Want ach, het wordt toch niet gezien. Dus geef een duim omhoog of een complimentje. Laat zien dat je weet dat hij zijn best doet en dat je daar heel blij mee bent. Of geef een compliment door iets leuks te doen voor hem, bijvoorbeeld iets te koken wat hij heel erg lekker vindt. Zeg dan ook waarom je dat doet. Daar wordt je kind blij van. En dat zal hem extra stimuleren om vaker zijn spullen op te ruimen.