Opvoedingsvragen

Langdurig slaapprobleem

Onze zoon (4 jaar) slaapt al sinds zijn geboorte slecht. Wij proberen hem al een tijdje uit te leggen dat hij vroeg naar bed moet omdat het de volgende dag een schooldag is. Hij gaat meestal wel direct in bed liggen, maar eenmaal in bed heeft hij de gekste smoesjes: “ik moet plassen”, “ik moet kaka doen”, “mijn kussen ligt niet lekker” of “ik wil bij jullie liggen”. Wij weten niet meer wat we kunnen doen.

Hij heeft gisteren van 20:00 tot 22:30 uur alleen maar gehuild. Wij gaan rustig naar hem toe en zeggen dat hij moet slapen, dat hij morgen naar school moet en dat hij anders zo moe zal zijn. Hij valt dan even in slaap om later weer boos en driftig wakker te worden. Het valt ons ook op dat hij heel veel praat zijn slaap. Het enige dat helpt is hem even onder de warme douche zetten, omdat hij zo verdrietig is. Het lijkt wel alsof hij ergens pijn heeft. Wij weten niet meer wat we moeten doen, want we hebben elke ochtend een moe en huilend kind dat niet naar school wilt. Hij werkt niet mee met aankleden, tandenpoetsen, noem maar op. Ik hoop dat u wat tips voor ons heeft.

Slaapvoorwaarde

Uit jullie verhaal begrijp ik dat het slapen van jullie zoon al heel lang een zorg is. Jullie hebben echt van alles geprobeerd om hem in slaap te krijgen. Het grote probleem daarbij is dat jullie een onderdeel zijn geworden van zijn ‘slaapvoorwaarde’. Hij heeft jullie nodig om tot rust te komen. Dit kost jullie heel veel energie en is ook voor hem niet zo goed. Hij moet leren om zichzelf in slaap te helpen. Uiteraard accepteert hij dat niet zomaar van de een op de andere dag, omdat hij gewend is om jullie bij zich te hebben. Met een tip kom je er helaas niet.

Aandacht

Het is noodzakelijk dat jullie de situatie goed aanpakken. Als eerste is het daarbij nodig om in kaart te brengen wat jullie exact doen als je kind naar bed gaat, hoe je hem ’s nachts aandacht geeft, hoe vaak je dit doet, etc. Alle aandacht die je je kind ’s avonds en ’s nachts zorgt ervoor dat je kind de volgende nacht ook die aandacht wil hebben en liefst nog een beetje meer. Het is dus belangrijk dat je die aandacht gaat verminderen, zodat je kind leert om zonder aandacht in slaap te vallen. Helaas gaan kinderen daarop heel heftig reageren. Ze zijn aan die aandacht gewend en willen dat houden. En dan komt er vaak een volgend probleem: kun je het opbrengen als ouders om die tegenstand van je kind te verdragen?

Blokkades

Vaak spelen bepaalde ‘blokkades’ mee. Dit zijn situaties die zo tegenwerken dat het niet lukt om een aanpak vol te houden. Bijvoorbeeld: als je kind hard gaat roepen, en de buren klagen snel over overlast, dan zul je misschien eerdere geneigd zijn om naar je kind te toe gaan en hem te sussen om geklaag te voorkomen. En daarmee leert je kind dat hij vooral moet gaan roepen als hij moet slapen, want dan komen papa en mama snel.

Brochure

Ik kan me voorstellen dat het voor jullie moeilijk zal zijn om het slapen aan te pakken. Met de slaapbrochure ‘slaapproblemen de baas’ kunnen jullie echter zelf wel aan de slag om een gerichte aanpak voor jullie kind te maken. Ik raad je aan die bij OPVON te bestellen. Je kunt deze via de website bestellen. De brochure helpt je in kaart te brengen wat er bij jullie precies speelt, en hoe je jouw kind het beste kunt aanpakken. Mocht je het moeilijk vinden om het probleem zelf aan te pakken, dan kun je ook aan een pedagoog in jullie omgeving vragen om jullie met behulp van de brochure te begeleiden. Uiteraard kun je ook een consult aanvragen bij de pedagoog van OPVON.