Opvoedingsvragen

Mijn dochter is verdrietig dat ze straks geen partijtje heeft vanwege Corona (26 maart 20)

Mijn dochter is binnenkort jarig en had zich erg verheugd op een feestje met een hele club vriendinnen. We zouden ergens naartoe gaan. Maar door het Corona virus valt dat in duigen. Hoe kan ik haar nu toch een fijne dag bezorgen?

Dit is een probleem waar veel ouders mee kampen, sinds de regeling om het Coronavirus tegen te gaan weer is aangescherpt. Alle kinderen die de komende tijd jarig zijn zullen het zonder verjaarspartij moeten stellen.

Geen verjaarsfeestje vanwege Corona is een zure boodschap voor alle grote en kleine jarigen.

Het is belangrijk dat de jarige de kans krijgt om zijn boosheid of verdriet daarover te uiten. Zeg: ‘Het is ook niet leuk voor je, ik begrijp heel goed dat je verdrietig bent en even wilt schelden’. Gooi het er maar even uit. Daarna kun je met je kind bekijken wat er nog wél mogelijk is. Je kunt geen grote partij organiseren met klasgenootjes. Maar je kunt met het gezin misschien wel nog heel leuke dingen doen.

Er zijn veel activiteiten in huis te bedenken die feestelijk kunnen zijn.

Versiering ophangen, ballonnen opblazen. Het huis feestelijk maken is altijd goed. En je kunt samen een taart bakken en versieren. Ook dat is heel goed mogelijk in een kleine kring. Je kunt zelf een taart bakken, maar je kunt het ook samen met je kind doen. Laat hem zelf bepalen welk soort taart hij wil hebben. Daarna googel je het recept en kijk je samen of het lukken gaat. Vind je dat veel te moeilijk, dan kun je ook een simpeler alternatief kiezen: Snijdt een cake in plakken, smeer daar een laag glazuur op (maak je met poedersuiker en een paar drupjes water)  en versier hem met snoepjes of M&M’s.

Het is heel leuk als je kind in deze Corona periode post krijgt op zijn verjaardag.

Dus vraag vriendjes en familie om een berichtje via de mail te sturen, via whattsapp of via de post. En  je kind wil vast wel beeldbellen met zijn vriendjes of vriendinnetjes of met oma en opa of een tante. Zo is er steeds weer aandacht voor de jarige, ook al komt er niemand langs. Maak samen een film van deze bijzondere dag en neem daarvoor steeds een stukje van de dag op: ’s morgens bij het opstaan de cadeautjes en het ontbijt, daarna post open maken, daarna de taart bakken en opeten.

Je kunt in de middag ook een bijzondere activiteit plannen.

Maak bijvoorbeeld een circusvoorstelling die je eerst voorbereidt met je hele gezin en daarna opneemt. Eerst wordt het natuurlijk een verkleedpartij. Wil je kind clown zijn? Wil papa jongleren? Online zijn er momenteel enorm veel leuke filmpjes te zien waarin van alles aan kinderen wordt voorgedaan, bijvoorbeeld hoe je kunt jongleren. De uitleg daarvoor: https://bit.ly/39o7qEW . Heb je geen jongleerballen, dan kun je die eerst samen maken: een handje rijst in een klein plastic zakje doen en dat in een afgeknipte ballon wurmen (je gebruikt alleen het plastic bolletje).

Een verjaardagsfeestje, maar dan online.

Na zo’n familie-activiteit is het tijd voor weer iets heel anders. Alle vriendjes en vriendinnetjes komen online op het partijtje. Dat kan via skype, maar je kunt ook in deze  Coronatijd gratis een MS teams van Microsoft aanmaken. https://bit.ly/33L7U73   Iedereen met een emailadres kun je dan uitnodigen om deel te nemen aan het team. Wel even uitproberen van te voren natuurlijk, zodat je weet dat het goed zal gaan. Voor zo’n online partijtje kun je samen vooraf uitnodigingen maken met je kind en via de post versturen. Dan weten de gasten precies wanneer ze moeten inloggen. Geef er een handleiding erbij van hoe dat precies gaat. Ben je van plan online een spel als ‘bingo’ te doen, dan kun je alle kinderen bij de uitnodiging ook een bingo kaart sturen die ze tijdens het feestje dan bij de hand houden en een feesthoedje dat je anders misschien tijdens het feestje zou uitdelen.

En natuurlijk zingt iedereen online ‘Lang zal ze leven’.

Was je van plan een zakje met lekkers uit te delen aan het eind van het feestje, dan kun je die nu ook vooraf alvast meesturen. Dan kunnen de kinderen samen smikkelen van het lekkers, ieder achter hun eigen computer. Er zijn allerlei spelletjes mogelijk die je online uitvoert. Zo kun je kinderen woorden of spreekwoorden laten uitbeelden voor de camera die de anderen mogen raden. En natuurlijk gaat iedereen meezingen voor de jarige. Dat zal vast heel bijzonder zijn om al die vriendjes voor de jarige te horen zingen. Vergeet niet daar een filmopname van te maken, want zo’n situatie als nu met Corona maak je vast niet vaak meer mee.

Het is anders dan een gewoon partijtje, maar wel een bijzondere verjaardag.

Aan het eind van de dag is het tijd om lekker even te relaxen, bijvoorbeeld met een voorleesverhaal. En daarna gaan jullie samen gezellig koken. Je kind mag uitkiezen wat hij wil eten. Tot slot nog de film die de hele dag is opgenomen bekijken en dan is de verjaardag echt voorbij. Het is niet zo leuk als een echt partijtje, maar toch heeft de hele dag wel lichtpuntjes gehad. En dat is voor een jarige erg belangrijk.