Opvoedingsvragen

Moet ik mijn kinderen voorbereiden op de economische crisis door Corona? (17 april 20)

Nu heb ik nog wel een baan maar ik maak me bezorgd over de berichten over de economische recessie die komt. Ik heb veel kosten door mijn kinderen. En ik gun ze alles, maar als ik mijn baan kwijtraak hebben we straks veel minder geld. Moet ik ze daar niet op voorbereiden?

Je zorg over de toekomst is heel begrijpelijk. Of je daar je kinderen nu mee moet belasten is een heel andere vraag. De meeste kinderen hebben het nu al zwaar genoeg met het gemis van hun vriendjes en hun clubs. Het kan zijn dat je kinderen door zo’n boodschap helemaal in de stress raken. Je schrijft dat je bang bent dat straks je baan gaat verliezen, maar je weet het kennelijk nog niet zeker. Het kan dus zijn dat je angst over de toekomst nu een grote rol speelt. Angst is geen goede raadgever als het gaat om wat je aan je kinderen moet vertellen.

Kinderen zullen jouw onzekerheid over de toekomst na Corona aanvoelen.

Als kinderen voelen dat ouders onzeker zijn, worden ze zelf ook onzeker. En in hun fantasie wordt het financiële probleem misschien wel een enorm verslindend monster. Hou het dus heel rustig als je zo’n situatie wilt aankaarten en bedenk waaróm je iets aan ze wil vertellen. Doe het niet als jij een gesprekspartner nodig hebt. Daar zijn kinderen niet voor.

Hou een gesprek over geld heel simpel.

Praat alleen met je kinderen als ze bijvoorbeeld zelf naar de financiële toekomst vragen, omdat ze iets gehoord of gelezen hebben. En hou het dan ook heel rustig en simpel: ‘Ja het kan zijn dat we straks minder geld hebben. Waarschijnlijk heeft iedereen dat dan. Misschien krijgen jullie dan een kleiner cadeautje met je verjaardag. Of een ander cadeautje. De verjaardag gaat wel door. Maar misschien anders’. En dat is nu in tijden van Corona al met heel veel dingen zo. Dus aan dingen die anders zijn, zijn kinderen inmiddels al een beetje gewend.

Sommige kinderen gaan zich te verantwoordelijk voelen voor alle kosten.

Aan de andere kant is het nooit verkeerd om kinderen te leren dat niet altijd alles kan. Kinderen kunnen best leren dat ze het soms met een beetje minder moeten doen. Als ze het maar niet voortdurend als argument horen bij alles wat ze graag willen. Dat kan ze heel boos of gefrustreerd maken. Maar kinderen kunnen zich dan ook erg verantwoordelijk gaan voelen voor jou en de financiën. En dat is niet goed. Soms ontzeggen kinderen zich bij voorbaat al van alles, zoals ‘mama ik hoef geen toetje hoor’. Daarbij heb jij niet altijd in de gaten waarom ze zich dat ontzeggen. Misschien denk je dat je kind geen trek heeft in een toetje, terwijl hij zich juist opoffert vanwege het geld.

Het is niet de taak van kinderen om het gezinsbudget te bewaken.

Als je het belangrijk vindt om je kinderen te leren dat er tijden zijn waarin er minder geld beschikbaar is, dan is daar niets op tegen. Maar let goed op wat je tegen je kind zegt. Hij moet niet het idee krijgen dat hij het gezinsbudget moet bewaken. En het is ook niet goed om je eigen frustratie over het geld steeds aan de kinderen te vertellen. Het is jouw volwassen verantwoordelijkheid om daar een oplossing voor te vinden.

Aandacht is veel belangrijker voor kinderen dan dure cadeaus.

Er zijn nu al veel kinderen die in een situatie zitten waarin weinig geld beschikbaar is. Sommige kinderen weten gewoon niet anders. Kinderen kunnen ook genieten van dingen samen te doen.  Aandacht krijgen is voor kinderen heel erg belangrijk. Het is ook heel goed mogelijk dat een kind met minder geld maar meer aandacht gelukkiger is dan een kind met meer geld maar minder aandacht.

Wil je meer weten over hoe je budget kunt beheren wanneer je minder geld hebt door Corona: het NIBUD heeft daar nu een speciale gids voor gemaakt op de website. Die staat vol slimme bespaartips.  Zie: https://www.nibud.nl/consumenten/stappenplan-geldzorgen-door-coronacrisis/. Ze hebben ook een pagina vol alternatieven die je kan doen in plaats van dingen te kopen. https://www.nibud.nl/consumenten/alternatieven-voor-kopen/

 

Andere sites met zeer praktische bespaartips:

https://www.oudersenzo.nl/80-bezuinigingstips-bespaartips-werken/

https://www.consumentenbond.nl/budgetteren/bespaartips

https://lekkerlevenmetminder.nl/2019/02/12/inleveren-zuinig-leven/