Opvoedingsvragen

Nare opmerkingen

Mijn zoon (6 jaar) en dochter (4 jaar) spelen regelmatig samen buiten in de speeltuin vlakbij huis. Maar nu komt het de laatste tijd regelmatig voor dat ze naar huis komen omdat daar vaak een grote jongen (ik gok een jaar of 8/9) rondhangt die nare opmerkingen maakt zoals ‘je bent lelijk’ enz. Hoe ga ik hiermee om?

Pesten

Ten eerste is het belangrijk dat je je kinderen leert dat de opmerking niets met henzelf te maken heeft. Opmerkingen als deze van een grotere jongen zeggen meer over die jongen dan over jouw kinderen. Je kunt je kinderen leren het van zich af te laten glijden door bijvoorbeeld het spelletje ‘nou en’ met ze te spelen. Als je dan een opmerking maakt die niet leuk is, dan zeggen ze ‘nou en?’ Als je dat oefent over rare dingen, zoals ‘jij hebt groene haren’ of ‘jij hebt een stomme broek aan’, dan leren ze dat je niet veel meer kunt zeggen als het antwoord ‘nou en’ is. Hoe meer ze dat thuis leren, hoe makkelijker ze het ook buiten af zal gaan.

Jalouzie

Iets anders is het dat er kennelijk een jongen van acht buiten is die zulke nare dingen zegt. Ik raad je aan met je kinderen mee te gaan om uit te vinden om welk kind het gaat. Als het een buurtkindje is, dan bestaat de kans dat hij eigenlijk graag wil meespelen en misschien wel jaloers is op jouw kinderen die samen spelen. Sommige kinderen proberen mee te doen in het spel door nare dingen te zeggen. Ze weten niet goed hoe ze het op een normale manier moeten vragen. Ga gewoon zelf het gesprek met hem aan, of ga eens met zijn ouders praten. Zo’n gesprek lost vaak al heel veel op.