Opvoedingsvragen

Niet op de wc willen

Mijn dochtertje is 3,5 jaar en is de hele dag en nacht droog, maar ze doet haar ontlasting nog in haar broek en niet op de wc. Hoe kan ik haar stimuleren om het op de wc te doen?

Loslaten is moeilijk

Je dochter is al een heel eind op weg om zindelijk te worden. Veel kinderen beginnen met zindelijk worden door hun plas op te houden en op de wc te doen. Voor ontlasting is het vaak moeilijker. Dat komt een stapje later. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Bijvoorbeeld doordat kinderen in een fase in hun leven zitten waarin ze het moeilijk vinden om dingen los te laten. Dat geldt zowel letterlijk als figuurlijk. Kinderen kunnen zich moeilijker ontspannen, en daardoor lukt het niet zo goed om de ontlasting los te laten op de wc. Maar ze vinden het ook moeilijk om dingen met anderen te delen. Dus om symbolisch dingen los te laten.

Vingerverf

Je kunt je kind helpen die stap te maken door haar te stimuleren koekjes uit te delen, of door haar te leren activiteiten samen met anderen te doen. Wat ook goed helpt is je kind helpen zich te ontspannen door bijvoorbeeld massage, door lekker in bad te liggen, of door te gaan zwemmen. Kinderen leren ook zich te ontspannen door te spelen met materialen die ze kunnen vervormen, waar ze mee kunnen kliederen. En daar zijn allerlei mogelijkheden voor: klei, brooddeeg, vingerverf, maar ook modder, zand en water. Vertel haar niet waarom je haar zo laat spelen, maar plan elke dag een vast moment waarop ze zich op deze manier mag ontspannen. En dat is nog leuk ook!

Ze kan het zelf

Verder zou ik geen aandacht schenken aan het fenomeen ontlasting. Hoe meer je dochter in de gaten krijgt dat jij graag wil dat ze op de wc poept, hoe minder ze het zal gaan doen. Kinderen ontdekken vlug wanneer ze ergens aandacht mee krijgen, en buiten dat graag uit. Dat doen ze niet expres, maar ze doen het wel. Ieder kind wil graag veel aandacht hebben. Laat haar dus gewoon in haar luier poepen als ze dat nog nodig heeft. Ga ervan uit dat het moment vanzelf komt waarop ze besluit naar de wc te gaan. Wijs haar de stapel luiers en zeg dat ze zelf een luier mag pakken als ze moet poepen. Dat kan ze al wel zelf. Daarmee leer je haar ook een beetje eigen verantwoordelijkheid aan. Ga verder niet mopperen over haar vieze billen, maar veeg de boel snel en zonder commentaar schoon. Want negatieve aandacht is ook aandacht wat peutergedrag kan versterken.