Opvoedingsvragen

Niet op potje

Onze zoon van 4 jaar krijg ik niet op het potje of toilet als hij moet poepen. Ik heb op de website al gelezen dat we daar niet zo’n probleem van moeten maken, maar dat doe ik toch een beetje. Als hij moet, dan pakt hij zelf een luier en wordt heel boos als ik dit weiger. Niets helpt. Mijn vraag is, hoe oud moet een kind zijn om mij er daadwerkelijk zorgen over te maken en wat kan ik doen om hem te stimuleren. Hij is een koppig mannetje (wel lief hoor), maar als hij iets in zijn hoofd heeft gehaald, nou berg je maar. Ik hoop dat u mij antwoord kan geven, zodat ik hier niet iedere keer een drama van hoef te maken.

Koppigheid

Je zegt dat je zoon een koppig mannetje is… maar als ik je vraag zo lees, dan vraag ik me af of die koppigheid ook niet een klein beetje een familietrekje is. Je klinkt namelijk zélf ook een beetje koppig. Je hebt via de website het advies gekregen er niet zo’n probleem van te maken, maar dat doe je toch wel. Je kind geeft aan dat hij zelf verantwoordelijkheid wil dragen, maar dat wil je eigenlijk niet geven. Als hij een luier pakt weiger je dat… Ik snap heel goed dat je gedrag voortkomt uit bezorgdheid over de ontwikkeling van je kind. Maar wat je opschrijft over wat je doet klinkt ook een klein beetje als een voortdurende strijd.

Vastzetten

Je wilt misschien heel graag alles zo laten lopen als jij in je hoofd had. Je wilt je kind graag zelf zindelijk maken. Maar je zoon laat met zijn hele gedrag zien dat hij dát niet wil. Hij is zelf een persoontje en wil zijn ontwikkeling zelf doormaken. Hoe goed je het ook bedoelt, ik verwacht niet dat het je zal lukken je zoon zindelijk te krijgen als je op deze manier door gaat. De strijd zal zich alleen maar meer ‘vastzetten’. Ik zou je daarom willen aanraden om goed bij jezelf na te gaan waarom je het zo moeilijk vindt om dit zindelijkheidsprobleem van je af te zetten. Je wilt van mij weten wanneer je je daadwerkelijk zorgen moet gaan maken.

Werkelijk loslaten

Dat is niet zo gemakkelijk te zeggen. Dat een kind van vier jaar nog moeite heeft met poepen komt regelmatig voor. En over het algemeen gaat het gewoon vanzelf over. Maar… dan moet je als ouder ook de kunst verstaan om het wérkelijk los te laten. En dat is voor jou nu juist het probleem. Daarom raad ik je aan om eens een paar gesprekken met een pedagoog te voeren over dit onderwerp. Probeer dan eens na te gaan waarom het je zo hoog zit dat je zoon nog in een luier wil poepen. Als je er achter komt welke blokkades je in de weg zitten kun je daar ook iets aan verhelpen.

School informeren

Als je bijvoorbeeld bang bent voor de mening van de school, dan kun je dat beter voor zijn en een gesprek met de leerkracht aanvragen over hoe je het gezamenlijk kan aanpakken. Als een school vooraf wordt geïnformeerd zal er altijd meer begrip zijn dan wanneer een juf plotseling met een kind dat in zijn broek poept wordt geconfronteerd. Als je iets geregeld hebt om je blokkade op te lossen kun je het probleem ook echt los gaan laten en je zoon zijn eigen verantwoordelijkheid geven. Hoe langer jij je opstelt als de moeder die alles voor hem regelt op zindelijkheidsgebied, hoe langer hij zich enerzijds zal blijven afzetten en anderzijds zich als baby blijven gedragen. Doorbreken die vicieuze cirkel dus. Dat is mijn advies.