Opvoedingsvragen

Niet willen knuffelen

Mijn dochter van bijna 4,5 jaar oud wil nooit knuffelen met haar vader (al sinds ze 1 jaar is). Op vragen of opmerkingen van zijn kant reageert ze heel vaak erg geprikkeld of boos. Hij mag haar niet troosten en ze wil zelfs vaak niet naast hem zitten op de bank of aan tafel. Met papa stoeien, in bad gaan en andere activiteiten wil ze wel, hij mag haar ook gewoon naar bed brengen en dergelijke, dus het lijkt me niet dat het aan intimiteit of lichamelijk contact ligt. Ik merk aan mijn man dat hij het heel vervelend vindt en dat wreekt zich ondertussen ook in zijn gedrag. Hij gaat uitdagen en knuffels ‘afdwingen’. Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling. Wat kunnen we hiermee?

Knuffelen hoeft niet

Het klinkt inderdaad niet goed wat er op dit moment gebeurt. Kinderen mogen nooit gedwongen worden tot het geven van knuffels. Het is juist belangrijk dat kinderen leren dat ze bepaalde aanrakingen niet hoeven te accepteren, hoe klein ze ook zijn. Wanneer je man je dochter leert dat ze moet knuffelen omdat hij dat zo fijn vindt, zal ze dit misschien als een soort regel gaan zien die altijd geldt. Maar knuffelen en aanraken mag alleen gebeuren als beide partijen daar behoefte aan hebben. Kinderen moeten juist leren dat ze op hun lichaam plekjes hebben waar anderen niet zomaar aan mogen komen. En ze moeten leren dat knuffelen alleen hoeft als je het zélf fijn vindt.

Weerbaarheid

Deze regel is heel erg belangrijk om te voorkomen dat kinderen niet weerbaar genoeg zijn om seksueel misbruik tegen te gaan. Het feit dat je dochter dus heel duidelijk is naar haar vader zou je juist moeten zien als goed weerbaar gedrag. Ze geeft aan dat ze het op een of andere manier niet prettig vindt als hij haar knuffelt. Wat de reactie daarop zou moeten zijn is: ‘als jij dat niet wil, hoeft dat ook niet’. Wat de reden is kan ik natuurlijk niet zeggen. Soms is er een keer of vaker iets akeligs gebeurd wat nog steeds doorspeelt in het contact. Het kan dan belangrijk zijn dat het boven water komt, en besproken wordt.

Sorry zeggen

Als een kind kan zeggen dat hij boos is om bepaalde gedragingen, dan kan de ander ook ‘sorry’ zeggen, en dan kan het weer in balans komen. Maar er kunnen ook andere dingen ‘dwars’ zitten. Soms is het de prikkelbaard van papa, of de snor die kleine kinderen onprettig vinden. Soms ruikt papa niet lekker. Bijvoorbeeld mannen die roken, alcohol drinken, een bepaalde after shave gebruiken, of veel knoflook eten kunnen een bepaalde geur om zich heen hebben die een kind soms te sterk vindt. Overigens doe ik hierbij geen uitspraak over je man, ik geef alleen aan wat er in het algemeen mee kan spelen.

Botsing

Het is ook mogelijk dat het om botsende karakters gaat. De manier waarop je man iets vraagt kan op je dochter werken als een lap op een rode stier. Het is wat dat betreft goed om eens rustig te observeren wat er precies tussen die twee gebeurt. Wat doet je partner, wat zegt en doet je kind? Lichaamstaal geeft daarbij meestal ook heel veel informatie. Als je man zich naar haar toe buigt en je dochter trekt zich terug, dan zie je in feite gebeuren dat je kind het gevoel heeft dat hij op haar privé terrein komt. Dat ze zich misschien wel wat bedreigd voelt. Een beetje meer afstand houden kan dan veel oplossen.

Keer het om

Vaak is het zo dat een omgekeerde reactie van wat je meestal doet heel helend kan werken. Vraagt je man altijd veel aan je dochter, dan kan het goed zijn wanneer hij daar juist mee stopt. Niets meer vragen, maar gewoon zitten en afwachten of er iets komt. Probeert hij je dochter steeds te aaien terwijl ze dat niet fijn vindt, dan kan het goed zijn als hij daar mee stopt. Niet meer je arm uitsteken, maar rustig naast haar zitten. En wat vooral belangrijk is dat hij accepteert dat ze zo is. Een kind dat niet wil knuffelen is even lief als een kind dat wel knuffelt. Het is over het algemeen overigens zo dat kinderen wel weer naar je toekomen, wanneer je ze het gevoel geeft dat ze niet per se hoeven. Dan kunnen ze eerst rustig tot zichzelf komen en bedenken of ze papa leuk en lief genoeg vinden voor een knuffel. En zo’n knuffel die uit zichzelf wordt gegeven is duizend keer meer waard dan ééntje die wordt ‘afgedwongen’.