Opvoedingsvragen

Ze is nog niet zindelijk

Mijn nichtje wordt binnenkort 4 jaar en gaat dus bijna naar de “grote school”. Ze is alleen nog niet zindelijk. Mijn zusje heeft alles geprobeerd: belonen, negeren, potje uitzoeken en geen luier aan geven. Bij dit laatste hield mijn nichtje gewoon haar plas meer dan 24 uur (!) op. In het ziekenhuis moesten ze met 4 man sterk op haar blaas drukken om die te laten ontspannen. Mijn zusje heeft naar de basisschool gebeld om te vragen hoe het zit als mijn nichtje met 4 nog niet zindelijk is. School zegt dat ze het kind dan niet aannemen voor het zindelijk is. Mijn zusje is ten einde raad, en wil er (nog) meer druk opleggen om haar dochtertje droog te krijgen voor die tijd. Wat nu? Moeten we toch “loslaten” en maar hopen dat ze op de eerste dag zindelijk is of wordt?

Mijn eerste reactie is: laat je zus met een pedagoog in haar directe omgeving gaan praten. Via het consultatiebureau of de huisarts kun je ook in contact komen met een pedagoog. Ik heb namelijk de indruk dat je zus in een moeilijke situatie is beland, die haar bijna ‘dwingt’ om steeds meer druk op de ketel te zetten. En dat heeft helaas altijd het verkeerde effect bij een kind.

Je nichtje heeft kennelijk een sterke wil, anders hield ze haar plas niet zo lang op. Een strijd van wil tegen wil heeft altijd negatieve gevolgen voor beide partijen in de opvoeding. Ik zou dan ook graag tegen je zus willen zeggen: Laat je niet onder druk zetten door een basisschool.

Ga nogmaals in gesprek en leg de situatie uit. Misschien zal men dan wat gematigder reageren. Het komt regelmatig voor dat kinderen in groep 1 of 2 nog niet zindelijk zijn wanneer ze naar school gaan. Blijft de school zo streng in het beleid, dan moet je je misschien afvragen of het wel de juiste keuze is voor je kind. Wanneer de regels op dit gebied zo streng zijn, kan er op andere situaties misschien ook vergelijkbaar gereageerd worden. Wil je dat? Maar over het algemeen wordt de soep nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

De kans is groot dat de school alle begrip zal hebben als ze precies weten hoe de vork in de steel zit. En geeft de school je wat uitstel, dan kun je ook in alle rust naar de situatie met je kind kijken en de boel wat ‘loslaten’. Want dat is echt nodig wil het probleem worden opgelost. Zindelijk worden doet een kind helemaal alleen. Daar kun je als ouders met druk en pressie niets aan bijdragen.

Het werkt alleen tegengesteld. Het enige wat je als ouders kunt doen is een kind ondersteunen bij zijn keuze om zindelijk te willen worden. Door hem te belonen wanneer hij het goed heeft gedaan bijvoorbeeld. Maar voor een echt beloningssysteem moet een kind in ieder geval vier jaar zijn, en dat is nu nog niet zo.

Vooralsnog zou mijn advies zijn: helemaal terug naar af. En dat betekent gewoon een luier om, tot je kind zelf aangeeft dat hij eraan toe is om zindelijk te worden.