Opvoedingsvragen

Ok, ik zoek ideeën voor Corona-vrije activiteiten met kinderen op zondag (22 maart 20)

Heeft iemand suggesties voor leuke dingen met kinderen op zondag? We zijn de hele week al samen vanwege Corona en het lijkt me leuk om even iets heel anders te doen dan achter de laptop of de mobiele telefoon te zitten met elkaar.

Het is ook raar om de hele tijd op elkaar te zitten. Ik weet niet wat jullie gewend waren om te doen met het hele gezin. Het liefst zou ik ook adviseren om lekker naar buiten te gaan met de kinderen. Het is zo mooi weer en de zon schijnt vandaag zo aantrekkelijk. Maar het lastige is dat ‘naar buiten gaan’ nogal verschillend wordt ingevuld. En dat is niet goed. Afstand houden van elkaar is nummer 1 prioriteit. Dus als je dan alleen naar buiten kunt in een vol park of druk bos, dan is dat NIET de bedoeling. Het feit dat je buiten bent is niet voldoende als je vlak bij elkaar staat of bijna tegen mensen op botst. Buiten lopen kan alleen als je daar alleen met je kind bent, op afstand van anderen.

Dus daarom tips voor activiteiten binnen.
  1. Zet een speurtocht in je eigen huis op. Maak foto’s van kleine onderdelen van het huis en laat je kind die zo snel mogelijk én in de juiste volgorde zoeken. Je kunt denken aan een deurknop, een hoekje van de kast, een boek dat ergens ligt etc. En daarna mag je kind een speurtocht maken die jij moet doen.
  2. Maak schilderijen van pannenkoekendeeg. Doe het deeg in een spuitbus of laat het van een groentelepel in de koekenpan lopen, zodat het een dunnere straal is en teken daarmee bijvoorbeeld een bloem. Ziet er prachtig uit als de pannenkoek klaar is.
  3. Houd een voorleesmarathon: neem een spannend kinderboek, bijvoorbeeld van Roald Dahl, of Thea Beckman, of De brief aan de Koning van Tonke Dragt, en lees dit van begin tot het eind voor. Iedereen in het gezin leest een stuk voor, terwijl de rest lekker op de bank hangt een mee geniet.
  4. Maak een kruip-door-sluip-door traject in je huis met dekens, kussens, speelhuisjes, kartonnen dozen en wat je allemaal verder nog beschikbaar hebt. Steeds mag iemand een hindernisbaan maken en de anderen moeten er dan zo snel mogelijk doorheen gaan. Je kunt de tijd bijhouden om te kijken wie het het snelste doet.
  5. Houd een pyjama dag. Doe gewoon de hele dag niks anders dan lekker badderen, haren vlechten, nagels lakken, voetenbaden nemen en yogaoefeningen doen. Kinderen kunnen daar ook aan mee doen. Laat het nieuws aan je voorbijgaan. Corona is er vandaag gewoon even niet.