Opvoedingsvragen

Poep smeren

Waarom gaat een peuter of kleuter met poep uit de luier smeren?

Kliederen

Over het algemeen moet je het smeren met poep zien als een signaal dat het kind aandacht nodig heeft. Het is nog een verschil of het om een klein peutertje gaat of om een groter kind. Een klein kind dat net bezig is met zindelijk worden, zal ontdekken dat er iets uit zijn billen komt en dat kan hij zo interessant vinden dat hij zijn luier gaat uitpakken en met de poep gaat kliederen. Kleine kinderen vinden poep daarbij ook nog eens heel interessant, omdat het een zachte substantie is, die je in allerlei vormen kunt kneden net als klei, en waarmee je kunt tekenen net als met vingerverf. Een klein kind heeft nog niet zo’n last van de stank, en zal dus uitgedaagd kunnen worden door de kliederigheid. Kleine kinderen zijn dol op kliederen, en doen dit dus ook met poep.

Ontspanning

Daarbij komt dat alle kliedermaterialen (verf, modder, deeg, zeepsop, water, zand, vingerverf, klei etc) bij kinderen een prettig gevoel opwekken. Het vormloze van het materiaal geeft rust en ontspanning. Dit is overigens ook bij volwassenen zo. Zand en water, bijvoorbeeld aan het strand, wekken ontspanning op. Mensen worden er heel rustig van, of juist heel uitgelaten.

Iets aan de hand

Het kliederen met poep kan bij een klein kind dus ontstaan uit nieuwsgierigheid en daarna versterkt worden doordat het kliederen ontspanning geeft. Echter, er zit ook een andere kant aan dit fenomeen. Een kind dat met poep smeert kan met zijn gedrag ook aangeven dat er iets aan de hand is. Soms blijkt hij wat te lang in zijn vieze luier liggen. Maar hij kan ook zolang alleen gelaten zijn dat hij niets anders weet te doen dan zijn luier uit te pakken. Of er kan een heel andere oorzaak zijn waardoor hij zich onprettig voelt. En dat signaal moet wel goed opgepakt worden. Zeker wanneer oudere kinderen hun poep gaan rondsmeren moet je alert zijn.

Gemopper

Ook wanneer een kind vaker met zijn poep smeert is het van belang erachter te komen wat er speelt. Want een kind dat met poep smeert krijgt daarna meestal erg veel (negatieve) aandacht. En wanneer een kind juist ging smeren om aandacht te krijgen, zal hij het smeren dus niet stoppen als hij er een heleboel gemopper of boze buien mee krijgt. Aandacht is aandacht voor hem. En op die manier kun je samen met je kind in een negatieve spiraal terecht komen. In dat geval is het van belang om hulp in te roepen. Ga er bijvoorbeeld met je huisarts over praten, of neem contact op met een pedagoog of het consultatiebureau.