Opvoedingsvragen

Hij weet mijn zwakke plek

Dankzij de slaapbrochure slaapt mijn zoontje van 4 jaar inmiddels alweer een jaar de nachten geweldig door. Helaas is hij altijd erg vroeg wakker. Sinds 3 maanden moet hij elke ochtend standaard tussen 05.00 en 6.30 uur poepen. Tja, en dan weet ik het dus niet meer! Roep ik dan dat hij pech heeft? Moet ik wachten? Ik heb namelijk het idee dat het manipulatief en inmiddels aangeleerd is. Ik heb hem één keer op de wc gezet en gewacht tot hij poepte, maar dat voelde ook niet goed. Hij kan zelf prima naar het toilet, maar dat gaat zo luidruchtig dat het hele huis wakker is. En ik vind het ook vervelend als hij echt wakker wordt van het poepen, want hij redt de dag maar net nu naar school gaat. Hij is dan in de middag helemaal op. Hebben jullie een advies? Moet ik het loslaten en accepteren of moet ik de strijd aangaan?

Zwakke plek

Uit wat je schrijft krijg ik de indruk dat je heel goed in de gaten hebt waar je zoon mee bezig is. Hij kan zelf naar de wc maar hij zegt liever tegen jou dat hij moet poepen. Dat is ook begrijpelijk, want jij weet op dit moment niet goed wat je ermee aan moet. En daarmee heeft je zoontje je zwakke plek ontdekt. Je schrijft: moet ik het loslaten en accepteren of de strijd aangaan? Dat is een keuze die je zelf moet maken natuurlijk. Wat ik je aanraad is uitzoeken hoe je de blokkade uit de weg kunt ruimen waar je nu mee te maken hebt. Je zoontje kan zelf naar de wc dus daar ligt de blokkade niet. Maar als hij zelf naar de wc gaat maakt hij zo’n herrie dat zijn zusje wakker wordt en jij zelf wordt er ook wakker van.

Stickers

Het is zaak om een oplossing te vinden voor die blokkade. Daar zijn uiteraard allerlei mogelijkheden voor, maar het gaat erom dat jij het middel vindt waar jij zelf vrede mee hebt en waar je zoon ook open voor staat. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat hij op een po naast zijn bed mag poepen als hij wakker wordt van de aandrang. Je kunt met een vierjarige ook een kalender maken waarop hij elke ochtend een sticker mag plakken als het hem gelukt is zelf rustig op de po de poepen. En bij een aantal stickers mag hij een leuke activiteit uitkiezen om samen te doen. Het is van belang dat je zelf veel aandacht geeft aan die kalender, en elke sticker ceremonieel samen opplakt zodat hij ontdekt dat het hem veel positiefs oplevert als hij zelf rustig poept.

Blokkade

Je schrijft ook over een tweede blokkade: je vindt het voor hem heel vervelend als hij van de aandrang wakker wordt omdat hij net naar school gaat en daar erg moe van wordt. Ik raad je aan om niet bang te zijn voor het feit dat hij doodmoe wordt, maar het om te keren. Ga ervan uit dat een vierjarige de school bijna niet redt in het begin. En koppel dit fenomeen los van zijn al dan niet wakker worden met aandrang om te poepen. Zorg dat zijn dag momenten bevat waarop hij wat tot rust kan komen, of juist even lekker te keer mag gaan als hij boos en chagrijnig uit school komt. Het ene kind heeft behoefte aan even voetballen buiten, en het andere wil het liefst even op de bank hangen en lekker niksen. Zorg dus dat hij na schooltijd geen clubjes of drukke afspraken heeft maar niets hoeft. Vraag ook niet teveel over hoe het was op school maar laat hem een tijdje met rust. Als hij is bijgetankt komt de energie vanzelf weer terug.