Opvoedingsvragen

Seksuele voorlichting

Ik heb 3 kinderen van 4, 6 en 8 jaar. wanneer moet ik seksuele voorlichting geven en wat zijn goeie boekjes?

Soms komt het gewoon ter sprake

Seksuele voorlichting geef je bij jonge kinderen heel vaak op het moment dat het zo ter sprake komt. Je gaat er vaak niet speciaal voor zitten, want dan wordt de lading veel te groot. Kleine kinderen stellen geregeld een vraag waar je bij aan kunt sluiten. Bijvoorbeeld omdat de buurvrouw zwanger is en je kind wil weten waar baby’s vandaan komen. Of omdat je zoontje een stijve piemel heeft en niet snapt hoe dat komt. Of omdat je kind in de huiskamer met zijn piemel zit te spelen en jij dat niet zo’n goed idee vindt.

Verhalen over zaadjes en eitjes

Op de basisschool wordt ook wel eens over ‘baby’s krijgen’ gepraat, dus je kind kan ook thuiskomen met verhalen over zaadjes en eitjes, zodat je daarbij aan kunt sluiten. Het zal helemaal van jezelf afhangen hoe je die voorlichting wilt aanpakken. Het is het eenvoudigst wanneer je gewoon meteen antwoord geeft op de vraag die je kind je stelt, en niet zegt ‘dat vertel ik later nog wel eens’. Dat versterkt de nieuwsgierigheid bij kinderen alleen maar. Bovendien moet je er dan ook echt op terug komen en het niet steeds uitstellen.

Wees heel concreet

Zie de seksuele voorlichting dan ook als net zoiets als de voorlichting over andere onderwerpen. Hoe leg je je kind in het algemeen iets uit? Bijvoorbeeld over bomen en planten, of het verkeer, of over winkelen? Wees heel concreet in je antwoorden, daar kunnen kinderen het meeste mee. En heel belangrijk: maak je uitleg niet te lang. Kinderen die iets over seks willen weten hebben vaak maar één of een paar vragen. En meer niet. Als jij er bij zo’n vraag echt voor gaat zitten, is de aandacht van je kind waarschijnlijk na een paar minuten al weer verdwenen, net wanneer jij goed op dreef bent.

Wat vind je zelf van het onderwerp?

Ga ook bij jezelf na of je het gemakkelijk vindt om over seks te praten. Krijg je al een hoofd als een boei bij het idee alleen al om over seks te praten, dan zullen je kinderen merken dat het iets ‘raars’ en ‘spannends’ is, waardoor het nog ongemakkelijker wordt om erover te praten. In dat geval is het goed bij jezelf na te gaan wat je er zo moeilijk aan vindt. Je kunt het dan misschien oplossen door samen een prentenboek over baby’s te bekijken. Grotere kinderen vinden het vaak ook wel leuk om zelf een boek te mogen inkijken. Je oudste kan dat zelf ook al een beetje doen.

Een paar suggesties voor boeken:

‘De baas over je lijf  – over bloot, aanraken en grenzen -‘ door Melanie Meijer en Eva Bicanic met illustraties van Laura Neuhaus. Geschikt voor 2-5 jaar.

‘Hoe maak je een baby?’ door Soledad Bravi
Prentenboek opgezet als een strip waarin een kleuter vragen stelt over hoe je een baby maakt. Geschikt voor kinderen tussen de 4-8 jaar.

‘Ik vind jou lief; door Sanderijn van der Doef en Marian Latour.
Een voorlichtingsboek voor kleuters en ook al aardig te gebruiken voor peuters.

‘Ben Jij Ook Op Mij?’ door Sanderijn van der Doef
Voorlichtingsboek met uitgebreide uitleg met tekeningen voor kinderen tussen de 7-11 jaar.