Opvoedingsvragen

Vindt onze kleinzoon ons wel lief?

Onze kleinzoon heeft nooit willen knuffelen of kusjes willen geven. Ik ben dol op hem en heb soms zo’n behoefte om hem even vast te houden. Hij wil wel met mij stoeien en kan behoorlijk hard schoppen. Ook wil hij niet zeggen op de vraag van mij of mijn man “vind je ons lief”. Klinkt misschien heel kinderachtig maar ik houd van hem en wil weten hoe hij ons ziet. Soms als hij uit school komt kan hij heel negatief zijn richting ons. Bijvoorbeeld jij bent dom of jij bent een bitch. Ik zeg wel tegen hem dat ik dat niet leuk vind. Dan zegt hij dat vind ik niet erg. Het klinkt allemaal erg negatief, over het algemeen is hij lief. Maar hij heeft buien. Soms denk ik dat hij eigenlijk wel wil knuffelen of aanraken maar dat iets hem tegenhoudt. Als andere kleinkinderen er zijn en wel op schoot komen zitten en knuffelen komt hij wel op schoot zitten. Ik hoop antwoord te krijgen op deze vraag want het zit me dwars. Ik kan er niet met mijn dochter over praten. Zij ziet dat als een aanval op haar opvoeding.

Er kunnen allerlei redenen zijn voor kinderen om niet te willen knuffelen of kusjes geven. En eerlijk gezegd is het ook hun goed recht om dat niet te doen. Het is zelfs zo dat ik adviseer om als grootouders niet om knuffels of kusjes te vragen. Een kind kan daardoor namelijk het gevoel krijgen dat hij altijd knuffels of kusjes moet geven als een volwassene hierom vraagt. En dan gaan kinderen soms ook hun grenzen over bij vreemden die verkeerde bedoelingen hebben. Kinderen moeten leren dat zij mogen bepalen of ze iemand willen knuffelen en dat ze het niet hoeven als ze het niet willen. Sommige kinderen zijn ook gewoon niet zulke knuffelaars. Dat betekent absoluut niet dat ze niet van hun ouders of grootouders houden. Voor een kind is zo’n liefde onvoorwaardelijk. Een kind denkt daar helemaal niet zo over na als volwassenen doen. Veel kinderen, vooral kleuters beseffen ook helemaal niet dat ze iemand krenken door kusjes te weigeren of te roepen dat je een bitch bent of dom bent.

Soms probeert een kind negatief gedrag uit

Kinderen testen gewoon het negatieve gedrag uit. Het is een van de dingen die ze moeten leren in het sociale verkeer. Ze zijn benieuwd naar je reactie. En hoe meer jij doet om toch die liefde te krijgen, hoe interessanter het voor een kind wordt om nog meer te weigeren of nog grotere scheldwoorden te gebruiken. Kinderen moeten zich soms ook afreageren van het drukke leven dat ze leiden op school of bij vriendjes. En momenteel is het voor schoolkinderen ook allemaal weer zo lastig met Corona. Er zijn meer besmettingen, klassen worden naar huis gestuurd. Dat vreet ook aan kinderen en dat moeten ze op een of andere manier kwijt. Kinderen zetten zich dan vaak het makkelijkste af tegen mensen waarvan ze weten dat die hen toch niet in de steek laten. Dus ja, het klinkt raar, maar het kan een heel groot compliment zijn dat je kleinzoon zich zo boos tegen je uitlaat. Jij bent eventjes de boksbal. En als de boosheid eruit is, dan is er weer ruimte voor een zachtere kant. En die heeft je kleinzoon ook schrijf je.

Niet willen knuffelen gaat niet over houden van

Dat je kleinzoon niet wil knuffelen heeft waarschijnlijk niets te maken met hoe hij jullie ziet. Jullie zijn belangrijk voor hem, hij vindt het fijn om met je te stoeien. Dat is soms wat hardhandig, maar het is ook een vorm van lichamelijk contact. En waarschijnlijk een manier die hij wel gemakkelijker kan opbrengen. Probeer dat op waarde te schatten. Wat ik je aanraad is niet in de valkuil te stappen om het weigeren van kussen en knuffels te koppelen aan gebrek aan liefde. Vraag niet aan je kleinzoon of hij je lief vindt. Daar hebben kinderen geen antwoord op. Natuurlijk vindt hij je lief, hij weet niet anders. De vraag maakt hem eerder onzeker dan dat hij er antwoord op weet. Je kunt het beter omdraaien: zeg hem dat jij hem heel erg lief vindt. Dat is voor een kleine jongen zo belangrijk. Hij moet weten dat jij altijd van hem houdt, ook als hij bokkig en vervelend is. Als je te vaak om liefde vraagt, kan dit voor een kind veel onzekerheid geven. Waarom vraagt oma dat? Ik snap het niet meer… En dat zorgt dan juist weer voor extra negatief gedrag.

Hij heeft jouw liefde hard nodig

Dus tip 1: niet meer vragen om knuffels of kusjes. Laat hem zijn wie hij is. Niet alle kinderen houden hier zo van. En tip 2: zeg hem hoeveel jij van hem houdt. Ook als hij bokkig is. Ook als hij jou een bitch noemt. Dan kun je zeggen: Nou ik hou wel heel erg veel van jou. En dan begin je over iets heel anders. Negeer zijn boze woorden. En wordt het je echt te veel: loop weg. Of zeg dat je dat woord niet fijn vindt. Als je het zo aanpakt stel je je grenzen, maar maak je ook duidelijk dat jouw liefde voor hem niet te breken is. Jij bent een volwassene, je kleinzoon is nog een kind. Hij weet nog niet zoveel van de wereld en hij begrijpt zichzelf waarschijnlijk ook helemaal niet zo goed. Daar heeft hij jouw steun ook voor nodig, net zoals die van zijn moeder.