Opvoedingsvragen

Wennen aan situatie

Mijn dochter (6 jaar) is net begonnen in groep drie. Ze heeft moeite met wennen. Ze is vaak stilletjes, ziet er witjes uit met wallen en ze eet ook heel weinig. Ze zegt vaak dat ze zich niet lekker voelt en afgelopen maandag heb ik haar op moeten halen. De dag erna ging ze wel heel vrolijk naar school. Maar vandaag was ze weer ‘niet lekker’ en heb ik besloten haar toch maar weer een dagje thuis te houden.

Ik heb wel uitgelegd dat het voor mij moeilijk is om te zien of ze echt ziek is of dat ze geen zin in school heeft. En als dat laatste het geval is, dat ik dat heel vervelend vind maar dat ik haar om die reden niet thuis kan houden. Vervolgens heb ik haar weer naar bed gestuurd en nu ligt ze heel ontspannen te spelen in bed. Ik wil haar graag helpen met wennen aan de nieuwe situatie. Hoe ik dat het beste kan doen?

Op haar plek

Ten eerste raad ik je aan contact op te nemen met de leerkracht. Het is van belang te weten hoe je dochter het in de groep doet. Als je dochter in de klas goed meedoet, en contact legt met andere kinderen, dan is de kans groot dat ze zich in haar klas op haar plek voelt, maar dat het haar wel veel energie kost om zich in de nieuwe groep te handhaven. En dat merk je zodra je kind thuiskomt. Ze laat zich dan in haar veilige haven gaan. Je moet je voorstellen dat het een kind veel energie kost om dingen te doen.

Nieuwe uitdaging

Ieder kind heeft een voorraad energie tot zijn beschikking die hij de hele dag kan gebruiken. Sommige dingen geven nog wat extra energie, zoals slapen, eten, spelen, luieren, knuffelen etc. Er zijn echter ook dingen die veel energie kosten. Nieuwe dingen leren bijvoorbeeld, of omgaan met spanningen. De nieuwe klas, en vooral ook een overgang van de kleuters naar groep 3 is zo’n spannende nieuwe uitdaging. Je kunt je kind in dat geval helpen door haar thuis lekker bij te laten komen. Stel niet te veel vragen, ga geen strijd aan, maar laat haar tot rust komen. Het kan natuurlijk helpen om haar af en toe thuis te houden, maar dat is niet altijd de oplossing. Dat komt doordat een dagje thuis leuk is, maar je kind daarna misschien weer een hogere drempel ervaart als ze naar school moet gaan.

Samen naar school

Wat je kunt doen is kijken of er bekende kinderen van haar in haar klas zitten. Nodig die af en toe uit om thuis bij jullie te komen spelen. Het wordt voor je kind dan minder eng om naar school te gaan. Het kan ook helpen om je kind samen met een vriendje naar school te brengen. Als je samen de klas in stapt is het een stuk leuker. Kent je kind echter niet zoveel kindjes in de klas, bijvoorbeeld doordat de groepen veranderd zijn, dan kun jij haar helpen die contacten te leggen.

Iets leuks doen

Nodig zelf een kindje uit dat je leuk lijkt of dat in de buurt woont. Bied de betreffende ouder bijvoorbeeld aan om diens kind mee uit school te nemen. Dat vinden ouders vaak heel prettig, omdat ze dan zelf niet naar school hoeven te komen. Ga dan iets heel leuks doen, bijvoorbeeld naar de kinderboerderij of de speeltuin. Dat vinden beide kinderen vast erg leuk en dat kan ook heel ontspannend werken. De volgende keer naar school wordt dan gemakkelijker.

Leerkracht

Een gesprek met de leerkracht is ook van belang omdat je kunt uitvinden of er misschien iets aan de hand is in de klas waar jouw kind last van heeft. Samen kunnen jullie dan tot een oplossing komen. De leerkracht kent de situatie in de klas het beste, en jij kent je kind en haar gedrag het beste. Soms is het al voldoende als je kind af en toe naast de juf in de kring mag zitten, soms helpt het als ze een extra taakje mag doen in de klas of als het groepje waar ze in zit verandert. Zelf kun je je kind ook helpen door haar gevoelens voor haar te verwoorden. Bijvoorbeeld: je vindt het moeilijk he in je nieuwe groepje. Kom maar lekker bij me zitten, dan ga ik je een verhaaltje voorlezen. Je geeft hierdoor wat extra aandacht en je kind voelt zich begrepen.