Opvoedingsvragen

Zijn mondkapjes in verband met Corona niet belangrijk voor onze kinderen als ze straks weer naar school gaan? (23 april 20)

Mijn vriendin die in Duitsland woont is mondkapjes aan het naaien omdat zij die nu moeten gaan dragen. Waarom hoeven wij dat nog steeds niet te doen? En is dat voor kinderen niet heel erg belangrijk?

Ten eerste: OPVON geeft pedagogisch advies, en in dit geval gaat het om medische informatie. Daarom zullen wij ons baseren op de informatie die daarover vanuit het RIVM en in verschillende media beschikbaar is.

In Duitsland heerst iets ander beleid dan in Nederland.

Waar het in het kort op neer komt is dat de visie in Nederland gebaseerd wordt op het uitgangspunt dat je via druppeltjes uit je neus en keel het virus kunt overdragen. Uit het nieuws blijkt dat er in Nederland en Duitsland daarbij een iets verschillende kijk is op het gebruik van mondkapjes.

In Duitsland draagt men een mondkapje of doek of shawl in winkels en openbaar vervoer.

In Duitsland wordt dit in het openbaar vervoer en in winkels verplicht vanuit de gedachte dat je op die plaatsen veel mensen bij elkaar kunt hebben. Als je niet weet dat je ziek bent en eigenlijk ook nog geen klachten hebt, dan zou een mondkapje misschien kunnen helpen tegen het infecteren van anderen. Je mag daarvoor zelf een mondkapje naaien en het is zelfs al voldoende als je een doek of shawl om je mond bindt.

Nederland ziet stoffen mondkapjes als schijnveiligheid.

Vanuit Nederland wordt anders gekeken: een mondkapje dat zelfgemaakt is biedt schijnveiligheid en geeft daardoor mensen misschien zelfs de indruk dat ze wel weer dichter bij elkaar kunnen zijn en in groepen samen kunnen komen. En dat is juist niet goed. Zelfgemaakte kapjes hebben een verschillende pasvorm, ze worden van verschillende materialen gemaakt en ze filteren niet voldoende.

Anderhalve meter afstand houden geeft meer zekerheid.

De beste remedie volgens het RIVM is die anderhalve meter afstand houden, je handen goed wassen, niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken en daarna weggooien. En het allerbelangrijkste: blijf thuis als je ziekteverschijnselen hebt of iemand in je directe omgeving ziek is.

Kinderen vormen nauwelijks een besmettingsbron.

Wat de wijste aanpak is zullen we waarschijnlijk achteraf pas echt goed kunnen vaststellen. Ondertussen is het wel zo, dat je kinderen natuurlijk helemaal geen plezier zou doen als je hen verplicht een mondkapje te dragen. Daarbij komt dat volgens het RIVM kinderen nauwelijks een besmettingsbron vormen voor COVID-19. Daarom wordt in Nederland ook als de scholen weer opengaan voor kinderen een mondkapje niet geadviseerd.

Meer informatie kun je vinden bij: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes