Opvoedingsvragen

Hij heeft door dat hij aandacht krijgt

Een aantal weken geleden had ons zoontje (bijna 3 jaar) veel pijn bij het plassen. Hij werd gillend wakker en durfde niet meer in zijn luier te plassen. Dus elke keer gingen we met hem naar de wc. Het probleem is verholpen met antibiotica, maar meneer heeft nu in de gaten gekregen dat hij aandacht krijgt als hij ons ’s nachts roept. Als we tegen hem zeggen dat hij in zijn luier kan plassen, dat we er dan bij blijven om hem gerust te stellen, wordt hij hysterisch en hij trapt bijna de bedstijlen kapot. Dus gaan we maar weer met hem naar de wc. Dit gebeurt ongeveer drie keer op de avond (tot een uur of 22.00 uur) en dan begint het vaak rond 03.00 uur ’s nachts weer. In het verleden had hij dit ook met drinken. Dan kreeg hij dorst en moesten wij wat gaan halen. Maar we hadden in de gaten dat hij ons voor zijn karretje spande, en hebben dit een halt kunnen stoppen. Maar nu wordt hij zo hysterischHij doet het hartstikke goed om aan te geven dat hij moet plassen, maar de hele nacht vind ik dit niet zo leuk. Hoe kunnen we hier mee omgaan? Ik merk aan mezelf dat ik het al minder trek en er alleen maar boos om wordt. Dat is niet de bedoeling.

Het klinkt inderdaad alsof je zoon in de gaten heeft dat jullie reageren

Als hij zegt dat hij moet plassen. Het is eigenlijk heel mooi dat kleine kinderen hun ouders zo goed kennen dat ze weten met welk gedrag ze hen naar zich toe kunnen halen. Als een kind bang is en veiligheid nodig heeft, dan is dat ook heel belangrijk. Hij weet hoe hij zich niet alleen hoeft te voelen. Toen je zoontje erg pijn bij het plassen had was het ook nodig om te reageren. Het is een andere zaak wanneer een kind weer helemaal beter is en zich veilig voelt. Hij heeft je aandacht dan niet echt meer nodig. Een driejarige is ook in staat om alleen in bed te blijven en de nacht door te slapen.

Je zoontje heeft nu echter ander gedrag aangeleerd

Hij beseft dat jullie nog steeds komen als hij moet plassen. En als je dit niet doet of misschien niet meteen doet om hem te leren zelf weer te gaan slapen, dan wordt hij hysterisch. Je schrijft dat je dit gedrag moeilijk vindt. Daarmee geef je in feite aan dat er sprake is van een blokkade. je zegt hem dat hij in zijn luier mag plassen, maar als hij hysterisch wordt zet je hem toch liever op de wc. De boodschap die je hem daarmee geeft is dat hij vooral heel boos moet worden, want dan krijgt hij het vooral elkaar dat je hem uit bed haalt en naar de steeds wc laat gaan. Het is daarom van belang dat je uitzoekt waarom het je zo raakt als hij zo boos wordt.

Wat gebeurt er dan met jou?

Of waar ben je bang voor? Als je dat weet kun je de situatie ook aanpakken. Kun je bijvoorbeeld niet tegen de herrie dan kan het een oplossing zijn als de andere partner die beter tegen huilen kan de taak overneemt. Ben je bang dat hij straks weer helemaal terugvalt in onzindelijk gedrag als je hem niet op de po zet, dan kun je hem bijvoorbeeld aangeven dat hij ’s avonds zelf op de po mag gaan zitten die naast zijn bedje staat. Voor veel driejarigen is dat een mooie oplossing. Sommige ouders halen daarvoor een paar spijltjes uit het bedje.

Maar je kunt ook nog een luier om laten

In dat geval kun je hem leren dat je een keer komt om hem te laten plassen en dat je daarna nog wel komt kijken maar hem niet meer uit bed haalt. Bespreek in ieder geval met je partner wat je ’s avonds en ’s nachts nu allemaal doet, terwijl je dat vroeger niet deed. Bouw die extra aandacht af. Dat kan met kleine stapjes. Ga niet met je peuter in gesprek, en stel je niet vragend op. Een peuter die een vraag krijgt zal snel de neiging hebben om nee te antwoorden. Ook al begrijpt hij de vraag eigenlijk niet.

Vraag dus niet of hij in zijn luier wil plassen

Maar zeg bijvoorbeeld: ‘Je hebt een luier om dus je hoeft niet op de wc’. Ga geregeld bij hem kijken, bijvoorbeeld met de Kiekeboe-methode, zodat je hem leert dat je er altijd voor hem bent en dat alles veilig is. Maar je leert hem dan ook dat er niets bijzonders gebeurt ’s nachts. Dat de regels weer net zo zijn als vroeger, Het zal een week of drie duren, maar dan zijn de regels helder voor je peuter en weet hij wat hij kan verwachten.