Opvoedingsvragen

Hij poept gewoon in z’n broek

Mijn zoontje, 2 jaar en 7 maanden, wil niet op het potje poepen. Hij is al zindelijk wat betreft plassen. Maar poepen? Hij wacht meestal tot hij een luier omheeft voor zijn middagdutje. Maar ook gewoon in zijn onderbroek vindt hij poep niet erg. Hoe moet dit straks op school als hij nog steeds in zijn broek poept? Ik ben bang dat hij misschien hierdoor ook sociale problemen zal krijgen in de klas. Gepest worden door vriendjes of een boze juf. Ik heb echt al alles geprobeerd en als hij dan heel soms toch eens poept op de pot, lijkt hij zelf blij, maar de volgende dag doet hij het toch weer gewoon in zijn broek.

Bij het antwoord van deze email moet ik even aangeven dat je uit België een e-mail stuurt. In Nederland gaan kinderen pas met vier jaar naar school. Ik heb begrepen dat dit in België al met drie jaar gebeurt en dat dan ook vaak wordt verwacht dat kinderen zindelijk zijn.

Je hebt daardoor een probleem dat in Nederland niet voorkomt. Het is in Nederland heel normaal voor kinderen van drie jaar om nog niet zindelijk te zijn of niet volledig zindelijk te zijn. Een kind van drie jaar dat bezig is met zindelijk worden voor ontlasting loopt dus helemaal niet achter in zijn ontwikkeling.

Je zoontje is in een stadium van het zindelijk worden waarin hij het poepen op een potje nog wat griezelig vindt. Dit komt bij peuters nogal eens voor. Vooral jongetjes hebben er nogal eens last van. Ze vinden het dan een beetje eng om ‘iets’ van hun lichaam kwijt te raken. Het is alsof ze een stuk van zichzelf verliezen als een poepje in het potje valt.

Als je in een luier of in je onderbroek poept heb je dat gevoel van verlies veel minder. Bovendien vinden kinderen het soms wel lekker warm, zo’n plakkerige poep tegen hun billen. Deze fase is tijdelijk, maar kan bij peuters soms wel een paar weken duren. Soms zonderen ze zich echt af achter een gordijn of achter de bank om te poepen. Je ziet dan aan ze dat ze ‘bezig’ zijn. Maak er maar niet teveel ophef van. Hoe meer je je zorgen maakt, hoe meer je eraan wilt veranderen. En daardoor komt er zoveel aandacht rond het poepen te liggen dat een peuter juist in zijn gedrag blijft volharden.

Als een peuter ontdekt dat hij ‘ergens’ aandacht mee krijgt, dan verandert hij dat gedrag juist niet. Want aandacht gaat hem boven alles. Wil je je peuter dus door deze fase heen loodsen, dan raad ik je aan om gewoon te accepteren wat gaande is. Zeg tegen je zoontje dat de regel voortaan is dat hij een luier mag vragen of pakken als hij wil poepen. En dat hij bijvoorbeeld een bepaalde plek in huis kan gebruiken om dan even te poepen.

Zo wordt het gedrag wel in banen geleid, en maak je er verder niet veel ophef over. Als een kind lang genoeg in zijn luier heeft mogen poepen zonder dat er extra veel aandacht rond is, dan gaat de fase vanzelf over en krijgt hij op een gegeven moment ‘last’ van zijn plakkerige billen. Dan wil hij ook wel eens zonder luier poepen en zal daar de voordelen van merken. Maar tot die tijd is mijn advies dus: geen aandacht aan besteden, er gewoon vanuit gaan dat deze fase nog een flinke tijd kan duren, en er gewoon een huisregel van maken dat hij in de luier poept.

Neem ook alvast contact op met de school waar hij straks heen moet en leg de situatie uit. Vertel dat de kans zeer groot is dat hij nog niet zindelijk voor ontlasting is als hij komt, en vraag hoe zij daar mee omgaan. Ongetwijfeld zullen er meer peuters zijn met hetzelfde als je zoontje. Misschien is daar een heel praktische oplossing voor gevonden bij de school van je keuze. Het is belangrijk zoiets vooraf te bespreken, omdat het bij jezelf veel stress kan wegnemen.

En als je gespannen bent lukt het je niet om juist ontspannen op het poepen van je zoontje te reageren. Een ontspannen aanpak is wat zindelijkheid betreft altijd de beste.