Opvoedingsvragen

Hij poept wel op de wc, maar plast in de luier

Mijn zoon is ruim 3,5 jaar. Hij is nog steeds niet geheel zindelijk. En dat is een probleem. Waarom? Hij gaat over een paar maanden naar de kleuterschool. Sinds enkele maanden poept hij op de wc. Plassen doet hij nog vaak in zijn luier. Ik heb geprobeerd hem zonder luier te laten lopen, maar dan had hij zeker 3 x per dag een ‘ongelukje’. Hij draagt nu luierbroekjes. Ik ben er niet achter of het gemakzucht is of dat hij het echt vergeet. Ik heb wel de indruk dat hij zijn plas voelt aankomen, want hij zegt ook wel eens dat hij moet plassen. En dat doet hij vervolgens dan ook keurig op de wc. Stickertjes plakken, snoepje uit de trommel, verbaal belonen… Hiervan is hij niet echt onder de indruk. Graag zou ik van jullie advies willen hoe ik hem hierbij het beste kan helpen.

Neem contact op met de basisschool

Het eerste wat ik je aanraad is contact op te nemen met de basisschool en te vertellen dat de kans zeer groot is dat je zoon nog niet zindelijk is wanneer hij op school komt. Dat is belangrijk omdat de druk om hem ‘snel zindelijk’ te krijgen een te groot probleem is als een kind bezig is zindelijk te worden. Wanneer de school weet dat hij nog in zijn broek kan plassen is de druk om te presteren er af. Dan kan je kind zelf de tijd nemen die hij nodig heeft. Waarschijnlijk voelt hij zijn plas ook best aankomen. Je kind is oud genoeg om lichamelijk in staat te zijn zindelijk te worden. Het zit hem op dit moment nog in het emotionele.

Je zoon wil het gewoon nog niet graag genoeg

En hoe meer hij merkt dat jij als ouder wél graag wilt dat hij zindelijk wordt, hoe sterker zijn eigen wens wordt om vooral in zijn broek te blijven plassen. Hij is ook nog te klein om open te staan voor beloningssystemen met stickers of snoepjes. Kinderen zijn daar pas aan toe als ze vier jaar of ouder zijn. Pas dan kunnen ze overzien wat het betekent als je naar een beloning moet toewerken.

Een peuter leeft nog teveel in het ‘hier en nu’

Hij wil nu best een snoepje. Maar hij snapt nog niet genoeg dat hij eerst iets moet doen om dat snoepje te verdienen. Bij een peuter werkt het daarom beter om achteraf een beloning te geven. Hij krijgt dan iets voor wat hij heeft gedaan, misschien wel zonder te beseffen dat hij iets goeds deed. Maar de beloning is zo fijn dat hij het prettige gevoel in verband brengt met niet in de broek plassen. Dat gaat een beetje automatisch, en werkt ook nooit op korte termijn. Het is een kwestie van langdurig fijne gevoelens ervaren en die koppelen aan gedrag. Daar moet je dan ook een aantal weken voor uit trekken.

Focus minder op het plassen

Geen extra beloningen in het vooruitzicht te stellen. Maar hem gewoon de luier om te doen. Wil hij zelf plassen dan is het prima, en dan geef je hem daarna een opmerking als: ‘Zo jij zult wel trots zijn op jezelf’. Daarmee leert hij dat hij zichzelf mag belonen. Bovendien laat je hierdoor niet zien dat jij zélf zit te wachten op zindelijkheid, je houdt het gewoon allemaal bij hem. En daar gaat het ook om. Jij kunt hem niet zindelijk maken, dat moet hij doen. En dat doet hij op het moment dat hij er aan toe is, én het zelf ook wil. Kennelijk is dat nu nog niet het geval.