Opvoedingsvragen

Ze stopt nog steeds alles in haar mond

Ik heb een dochter van bijna drie. Ze steekt nog alles in haar mond. Ook speeltjes of spullen van anderen. Hoe kan ik haar dit afleren en is het normaal dat ze dat nog steeds doet? Ik heb begrepen dat er een naam voor dit gedrag is, maar ik weet niet welke.

Ik weet niet precies welke naam je zoekt. Het doet me denken aan de term ‘orale fixatie’. Daarmee wordt gedoeld op het feit dat je dochter zich nog steeds bezig houdt met het gevoelige gebied rond haar mond. Baby’s stoppen alles in hun mond omdat ze daarmee kunnen voelen hoe groot iets is, welke vorm het heeft et cetera. De lippen zijn het gevoeligst namelijk.

Pas later ontdekken baby’s ook andere lichaamsdelen waarmee ze kunnen voelen, zoals hun handen. Bovendien kunnen kinderen later ook beter zien waardoor ze dingen op een gegeven moment niet meer in hun mond hoeven te stoppen om te weten hoe de vorm is. Toch blijft die neiging dingen in de mond te stoppen bij veel mensen altijd nog bestaan.

Met je lippen kun je soms toch iets beter voelen hoe iets is, dan met je vingers. Daarom hebben mensen erg veel behoefte aan knuffelen en kussen bijvoorbeeld. Ook duimzuigen en zuigen op een speen heeft met die behoefte te maken. En volwassenen tonen de behoefte door te roken, te drinken of regelmatig op pennen te sabbelen. Of het gedrag van je dochtertje afwijkend is kan ik zo niet zeggen.

Kinderen van haar leeftijd hebben over het algemeen nog geregeld de behoefte om te sabbelen, bijvoorbeeld aan een speen. Mocht je je er zorgen over maken dan is het misschien goed er eens met de huisarts over te praten. Probeer ook bij jezelf na te gaan hoe haar geschiedenis is geweest. Is er bijvoorbeeld iets gebeurd in haar leventje wat erg veel indruk heeft gemaakt?

Ik denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname of andere ingrijpende gebeurtenis. In zo’n geval kan dit misschien de verklaring geven voor haar behoefte dingen in haar mond te stoppen. Het kan dan een soort ‘terugval’ in de ontwikkeling zijn, iets wat vaak gebeurt als een kind iets moeilijks meemaakt. Je kunt je dochter dan helpen door bijvoorbeeld samen een sabbelspeeltje uit te zoeken. Iets waar ze veilig op kan sabbelen en op kan bijten.

Je kunt haar dat dan steeds geven als ze aan iemands spullen zit of als ze steeds andere dingen in haar mond stopt. Zo leert ze haar behoefte op één voorwerp te richten, net als andere kinderen met hun fopspeen of knuffel doen. Dat voorwerp zal haar dan ook meer veiligheid kunnen geven dan willekeurig andere dingen. Juist doordat het hetzelfde is en blijft, wordt het ook een vertrouwd speeltje voor haar, en dat kan haar weer helpen zich prettig te voelen.

Overigens gaat het hierbij om speculaties mijnerzijds. Met de huisarts kun je misschien duidelijker ontdekken wat er precies aan de hand is.