Opvoedingsvragen

Door Corona ben ik steeds thuis en het leek me handig mijn peuter zindelijk te maken. Maar het lukt niet. (27 april 20)

Sinds de Corona-crisis werken we allebei thuis en daarom hebben we alle gelegenheid voor een zindelijkheidstraining van mijn peuter van 2,5 jaar. In het begin ging het ook wel. Maar sinds een paar weken gaat het helemaal niet meer goed en plast hij vaak in zijn broek. Hoe pak ik dat aan?

Er zijn meer ouders die de Corona-periode gebruiken voor zindelijkheidstraining omdat ze nu steeds thuis zijn en daarvoor tijd hebben. Echter, het is helaas geen formule voor succes. Een peuter moet namelijk toe zijn aan het zindelijk worden, en dat is niet altijd het geval op het moment dat ouders er aan toe zijn.

Lichamelijk is een kind wel in staat zijn plas te herkennen als hij 2,5 jaar is.

Als je kind lichamelijk zindelijk kan worden, betekent dit dat hij het signaal ‘ik moet plassen’ van zijn lichaam kan herkennen. En hij kan daarbij ook nog zijn plas op houden. Maar om zindelijk te worden heeft een peuter meer nodig dan een lichamelijke ontwikkeling. Een peuter moet namelijk ook nog bedenken dat hij naar de w.c. of het potje moet gaan om te gaan plassen én hij moet dat ook nog willen doen.

Een peuter kan het lichamelijk soms wel, maar geestelijk nog niet.

Willen plassen is vaak bij een peuter het lastigste als het om zindelijkheidstraining gaat.  Dus je kind kan het misschien wel, maar hij wil het gewoon nog niet. Veel peuters zijn bezig met heel andere ontwikkelingsstappen die ze belangrijker of leuker vinden. Misschien zijn ze druk aan het rennen of klauteren, zijn ze de wereld aan het ontdekken óf hun eigen wil aan het uitproberen. Die eigen wil is super interessant voor een peuter. Hij beseft dat hij dingen kan willen die van jou misschien helemaal niet mogen, zoals in de kast klimmen. Maar hij beseft ook dat hij dingen níet kan willen die jij juist zo ontzettend lief van hem vraagt. Bijvoorbeeld op het potje zitten en een plas doen.

Soms doen ze een keer een plasje en dat was het dan weer.

Peuters willen soms in eerste instantie best een potje uitkiezen en daar ook wel een plasje op doen. Als ouder denk je dan dat je kind nu zindelijk is, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Hij heeft gewoon ontdekt wat hij met dat potje kan doen, en daarna is de lol er weer af. Zindelijk zijn is dus iets anders dan even een po uitproberen. Voor zindelijk zijn moet een peuter zijn plas willen ophouden en op de po willen doen.

Je kind verleiden om op het potje te gaan zitten kan verkeerd uitpakken.

Als je als ouder graag wil dat je kind zindelijk wordt is het verleidelijk om je kind daar op allerlei manieren bij te helpen. Met een boekje over het potje, met een spelletje, met vragen of hij al een plasje moet doen, met stoere onderbroeken, met beloningen in het vooruitzicht en misschien zelfs wel met een beetje boos worden. Hoe meer aandacht je hieraan besteedt, hoe meer je kind de boodschap krijgt dat hij vooral niet op het potje moet willen. Want hij krijgt dan bijzonder veel aandacht. En die aandacht is voor een peuter zo’n beetje het belangrijkste in de wereld. Daar gaat hij voor.

Kijk wat jij zelf allemaal doet om je kind zindelijk te krijgen.

Als jij veel aandacht in tijd aan de zindelijkheidstraining besteedt terwijl je kind toch heel vaak in zijn broek plast of weigert op het potje te gaan, dan is het voor je kind nog geen tijd om echt zindelijk te worden. Kijk uit want het risico is groot dat er een machtsstrijd ontstaat. Hoe meer jij je best doet, hoe meer je kind weigert. Stop in dat geval met de zindelijkheidstraining, want het gaat niet werken en doet jullie relatie geen goed.

Corona is ook nog eens een heel spannende periode.

Wat op dit moment ook nog speelt is het feit dat de Corona-crisis voor veel gezinnen een spannende periode is. Veel ouders zijn wat emotioneler dan normaal, en dat kan voor een peuter ook stressvol zijn. Als het zindelijk worden dan ook niet lukt, dan kan je kind onzeker worden, omdat hij niet goed begrijpt waarom dat voor jou zo belangrijk is. En onzekerheid geeft onveiligheid. Op dit moment is je peuter daar niet bij gebaat. En jij ook niet. Dus laat hem maar begaan en doe hem gewoon weer een luier om. Hij zindelijk worden komt echt wel. Alleen op een iets ander moment.