Opvoedingsvragen

Krijgt ze genoeg slaap?

Onze temperamentvolle dochter van 21 maanden heeft een sterke eigen wil. Ze sliep nooit veel overdag, maar sinds twee maanden weigert ze te gaan slapen. Zij zegt dan ook: “niet slapen.” Als ze wel slaapt, in de buggy tijdens wandelen bijvoorbeeld, duurt het ’s avonds uren voordat ze weer in slaap valt. Is het dan slim om het middagslaapje over te slaan? Krijgt zij dan wel voldoende slaap? Ze slaapt ongeveer van 19.00 tot 06.15 uur. Sinds twee maanden moeten wij ook bij haar blijven ’s avonds tot ze in slaap valt. Anders begint ze te krijsen tot ze soms zelfs flauwvalt. Ook is ze de laatste tijd geregeld ’s nachts wakker. Als ik naar haar toe ga laat ik haar in haar bedje. Maar zelfs al zit ik anderhalf uur op haar kamer, zij weigert te gaan slapen. Is er sprake van (verlatings)angst? Door het flauwvallen hebben wij er veel moeite mee haar te laten huilen. Heeft u tips?

Je dochter zit in de peutertijd

En dat betekent dat ze allerlei lastig gedrag kan gaan vertonen. Zeker bij slapen komt dat gedrag voor. Je kind gaat haar eigen wil ontdekken en gaat bedenken dat ze niet wil slapen als jij dat graag wil. Kinderen kunnen zichzelf uren wakker houden, of midden in de nacht gaan roepen of krijsen. Jouw kind heeft daarbij nog een extra sterk temperament waardoor het gedrag wat extremer kan zijn dan bij andere peuters. Dat is heel normaal, maar voor jou natuurlijk wel lastig.

Je schrijft dat je peuter zelfs zo ver gaat dat ze flauwvalt

Dat komt inderdaad ook voor. Er zijn zelfs kinderen die hun adem inhouden, net zolang tot ze blauw zien en flauwvallen. Dit ‘achter de adem blijven’ is voor ouders heel griezelig. Maar voor de kinderen zelf is het niet zo’n probleem. Ze komen vanzelf weer bij. Of het verlatingsangst is, is de vraag. Het is heel goed mogelijk dat je kind zich angstig toont, omdat ze graag wil dat jij bij haar blijft. Kinderen met verlatingsangst klampen zich vaak overdag aan je vast en durven je dan niet meer los te laten. Het gedrag dat jij beschrijft klinkt meer als de ‘peuterpuberteit’. Je kind wil zijn wil aan je opleggen.

Wat belangrijk is, is dat je je kind leert wat de regels zijn in huis

Je kunt je kind niet dwingen om te gaan slapen. Slapen heeft te maken met je dochters eigen lijf, en niemand kan haar dwingen daar iets mee te doen al zij dat niet wil. Wat je je dochter wel kunt leren is dat ze op haar kamer moet blijven, ook als wil ze dat niet. Ik raad je aan om een vaste aanpak te kiezen, die je zeker drie weken vol kunt houden. Het duurt namelijk drie weken voor bij een peuter nieuwe regels zijn ingeslepen.

Dus doe altijd hetzelfde in de nacht

Naast haar blijven zitten raad ik je niet aan. Je kind blijft dan juist wakker omdat ze niet wil dat je weg gaat. Soms lijkt je kind wel weg te zakken, maar het is ook meteen weer wakker als je op je tenen weg wilt sluipen. Het is handiger om steeds even bij je kind te gaan kijken, maar ook weer weg te gaan. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je kind leert dat mama er altijd wel is, maar ook weer weg gaat. En dat dit helemaal niet erg is.

Je vraagt je af of je kind wel genoeg slaap krijgt

Als je kind van 19.00 tot 6.15 uur slaapt krijgt ze zeker genoeg. Omdat je kind veel temperament heeft bestaat de kans dat ze ’s middags iets minder slaap nodig heeft. Temperamentvolle kinderen zijn soms ‘wakkere’ kinderen. Ik zie bij deze kinderen ook geregeld een weekritme in plaats van een dag/nachtritme. Kinderen kunnen soms heel lang zonder slaap overdag, en dan ineens slapen ze een paar uur bij. Het lijkt dan of je kind eindelijk goed gaat slapen, maar met die ene middag zijn ze weer helemaal bijgetankt en kunnen daardoor weer bijna een week zonder middagslaap. Je kunt uitproberen of dit bij jouw kind ook zo is door het middagslaapje af en toe over te slaan.

Bestel de slaapbrochure

Verder raad ik je aan de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’ te bestellen. Daarin staan handvatten om een eigen slaapaanpak te maken voor jouw kind. De brochure is via onze website te verkrijgen. Je kunt hem op papier aanvragen, maar ook downloaden via de webwinkel van OPVON. Veel succes.